Брокери: Търсенето на жилища е по-голямо от предлагането

26.10.2021 | 14:05
по статията работи: econ.bg
Жилищата в някои квартали на големите градове да поскъпнали с повече от 20% за година. Като цяло пазарът е много динамичен и много сделки с имоти има не само в градовете, а и в селата, според брокери
Брокери: Търсенето на жилища е по-голямо от предлагането
Снимка: под лиценза на creative commons

Жилищата в някои квартали на големите градове да поскъпнали с повече от 20% за година. Като цяло пазарът е много динамичен и много сделки с имоти има не само в градовете, а и в селата, според брокери.

Въпреки желанието на много хора да имат втори дом по-близо до природата, основното търсене е насочено към престижните квартали, където и цените са най-високи.

Основната причина за рекордно високите цени на имотите е, че търсенето продължава да изпреварва предлагането. Хората, които купуват имоти с цел инвестиция, се увеличават. При ниските лихви по банковите заеми хората търсят алтернатива за спестяванията си.

При покупката на жилище с цел инвестиция най-важното е придобиването на имот на възможно най-ниската цена, както и очакванията как тази цена ще се повишава във времето, за да се реализира печалба.

На пазара обаче преобладават хората, които купуват имот за собствени нужди. При покупката на такъв имот изискванията са по-големи, а цената отива на заден план. Много по-важно за купувачите е каква е локацията на имота, колко са стаите, какво е изложението, дали наблизо им спирка на градския транспорт, детска градина, училище и магазини. Когато купуват имот за семейството си хората са склонни да платят повече, за да придобият мечтания дом.

Допълнителен фактор за стимулиране на пазара са ниските лихви по банковите кредити. Банките отпускат ипотечни кредити при най-ниските лихви в историята. “Определено годината беше много динамична”, казват брокери на имоти, цитирани от „Труд“. Политиките на банките по отпускане на жилищни кредити е функция на търсенето, допълват те.

Заради високите цени на имотите все повече хора се насочват към покупката на жилища още на етап в строеж. При покупката на имоти “на зелено” изпълнителите на проекта дават добри възможности за изплащане – определена сума в началото и доплащане при получаване на Акт 16. Допълнително предимство е, че в началния етап на строеж има по-голям избор от имоти в сградата и купувачите могат да избират етаж и изложение.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....