България очаква скоро покана за преговори за членство в ОИСР

03.09.2019 | 17:55
по статията работи: econ.bg
Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева на среща с Уилям Магууд, генерален директор на действащата към организацията Агенция за атомна енергия
България очаква скоро покана за преговори за членство в ОИСР
Снимка: Пресцентър на Министерство на външните работи

България очаква в най-скоро време да получи покана за започване на преговори за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Това съобщи вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева на среща с Уилям Магууд, генерален директор на действащата към организацията Агенция за атомна енергия. Магууд бе на посещение в България по покана на Министерството на енергетиката. 

През май тази година "клубът на най-богатите страни", базиран в Париж,отложи приемането на шест нови страни, сред които и България.

София е подала официално молба за членство в организацията още през 2007 година. Според вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева за последните две години и половина страната ни е постигнала много и е готови за членство.

ОИСР е международна организация на развитите икономики, която подпомага намирането на решения на проблеми в икономическата и социалната сфера, в борбата с прането на пари и укриването на данъци и корупцията, а очакванията са приемането на страната ни в клуба да повиши доверието на финансовите среди и да доведе до привличане на чуждестранни инвестиции.

Много скоро българското правителство ще постави официално кандидатурата на страната ни за членство и в Агенцията за атомна енергия към ОИСР, междуправителствена организация на индустриализираните страни за споделяне и разпространение на най-съвременните знания в областта на ядрената енергия, се казва още в съобщение на външното ведомство.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 14.03   1492 г. – Испанската кралица Изабела заповядва да бъдат експулсирани 150 000 евреи, в случай че не приемат християнството. 1697 г. – Последният свободен град...