В Азия откровено следят телефоните на поставените под карантина, за да са сигурни, че я спазват

25.03.2020 | 17:50
по статията работи: econ.bg
Докато законите за защита на личните данни в Европа се фокусират върху правото на неприкосновеност, много азиатски държави имат "по-прагматичен" подход към законодателство
В Азия откровено следят телефоните на поставените под карантина, за да са сигурни, че я спазват
Снимка: под лиценза на creative commons

Докато законите за защита на личните данни в Европа се фокусират върху правото на неприкосновеност, много азиатски държави имат "по-прагматичен" подход към законодателството. Ето как някои от тях използват технологии, за да следят разпространението на коронавируса.

Тайван създаде "електронна ограда", която да гарантира, че хората под карантина ще си стоят по домовете - страната е първата в света, използваща такъв подход. Системата следи телефонните сигнали и подава информация към полицията и местните власти, ако телефонът бъде изключен или се премести извън адреса. На теория властите трябва да посетят мястото в рамките на 15 минути от получаването на информацията. Властите също така звънят по телефона два пъти дневно, за да са сигурни, че хората под карантина не са оставили устройствата си у дома.

"Зловещо е, че правителството се обединява с телекомите, за да следи телефоните ни", коментира стюардеса, представена като Сяомей, която е под 14-дневна карантина. Тя е била нахокана от местен държавен служител, че не вдигнала телефона си сутринта, докато още спяла. "Казаха, че ще ми пратят полиция, ако пропусна още едно обаждане. Отнасят се към мен все едно съм затворничка".

В Сингапур правителството праща текстови съобщения, с линк, на който хората трябва да кликнат, за да докажат, че са у дома. Правителствената технологична агенция и министерството на здравеопазването също така разработиха приложение, което позволява на властите да идентифицират хора, били в близост до заразени. Кръстено TraceTogether, то разменя кратки блутут сигнали между телефоните, за да улови потребителите, били на разстояние, по-малко от два метра. Архиви се пазят във всеки телефон, като потребителите ще бъдат длъжни да ги споделят с министерството на здравеопазването при поискване. Иначе институцията няма да има достъп до данните.

Данните ще са криптирани и приложението няма да има достъп до друга информация, включително локацията на потребителите. Свалянето му също не е задължително, но властите призоваха хората да го инсталират.

Тайланд има приложение, което всеки пристигащ в страната трябва да свали, за да може да бъде следен къде се движи, в случай че се окаже заразен. Столицата на Виетнам Ханой също разпространи приложение за следене на случаите, което също може да бъде използвано за прилагане на карантината.

Южна Корея и Израел ползват следене през сателити, за да преценят къде заразени хора може да са предали SARS-CoV-2 на други. Премиерът Бенямин Нетянаху одобри извънредни мерки, които позволяват на разузнаването Шин бет да ползва клетъчни данни, за да следи движенията на заразените. Здравното министерство ще ползва тези данни, за да уведомява хората, които са били в близост до заразен. На теория такава мярка изисква парламентарно одобрение, но Нетянаху заобиколи депутатите, използвайки извънреден указ.

В понеделник премиерът на Русия Михаил Мишустин даде срок от пет дни за изработването на система, която да следи хората, контактували със заразен, използвайки геолокационните данни на телефони. Информацията за това ще се праща както на хората, така и на централите, създадени за борба с пандемията.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 26.03   1812 г. – Земетресение разрушава Каракас, Венецуела. 1828 г. – Австрийският композитор Франц Шуберт изнася единствения си публичен концерт. 1841 г. –...