Все още не са възстановени суми на клиенти за отменени пътувания през 2020 г.

20.09.2021 | 13:10
по статията работи: econ.bg
"Не мога да кажа, че сезонът беше добър", това каза пред БНТ Димитър Балтов, зам.-председател на УС на Обединение "Бъдеще за туризма"
Все още не са възстановени суми на клиенти за отменени пътувания през 2020 г.
Снимка: под лиценза на creative commons

"Не мога да кажа, че сезонът беше добър", това каза пред БНТ Димитър Балтов, зам.-председател на УС на Обединение "Бъдеще за туризма".

"Част от големите комплекси останаха не само празни, но и затворени поради факта, че само с български туристи няма как да се запълнят тези големи леглови бази, които разчитат основно на чартърни полети", смята Балтов.

Според него, не по-различна е и ситуацията с изходящия туризъм.

"Продължаваме да имаме проблем с невъзстановените суми за неосъществени пътувания на клиенти през 2020 г., от едни 15 милиона предвидени за тази цел, не се усвоиха 5 - тоест около 1/3, за което ние предупредихме, че ще се случи. Надяваме се с актуализацията на бюджета да се поправи тази грешка и да се възстановят тези суми", уточни той.

Балтов обясни, че парите не са усвоени поради рестриктивните условия на програмата, от които не са могли всички туроператори да се възползват .

Темата с резултатите от изминалия летен сезон коментира и Румен Драганов, директор на Института по оценки и анализи на туризма.

Той сподели, че изразеното мнение от хотелиери, което чува по Черноморието е "не сме виждали такъв сезон".

"Виждаме, че мерките оказват значително влияние на пътуванията, но в същото време наблюдаваме, че туристите не обръщат много внимание на тези мерки - съобразяват се с изискванията за тест и спазват ограниченията, но това не ги спира. Феноменът е, че хората искат да пътуват, да живеят и изобщо не се съобразяват с политическите мерки", каза той.

"Определено политиците трябва да свалят всякакви ограничения по отношение на туризма - те са абсолютно безсмислени", смята Драганов.

Според Димитър Балтов обаче, зимният сезон в момента е напълно неясен заради липсата на уточнение в условията за карантинирането на туристи и изискванията за тестове.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...