Вселенската патриаршия тръгва към вечна финансова независимост

08.04.2021 | 14:30
по статията работи: econ.bg
В момента една от каузите, върху които работи Карлуцос, е Фондацията на Вселенския патриарх Вартоломей за Свещения престол на Свети Андрей, която има за цел да осигури финансова независимост на Вселенската патриаршия завинаги
Вселенската патриаршия тръгва към вечна финансова независимост
Снимка: БГНЕС

Отец Алекс Карлуцос, подалият наскоро оставка предстоятел на Гръцкия православен архидиоцез в Америка (Goarch) създава Фондация на Вселенския патриарх Вартоломей, чиято цел ще бъде да осигури бъдещата вечна финансова независимост на Константинополската патриаршия, съобщава електронното издание Greek Reporter, цитирано от списвания в южната ни съседка в. "Български новини".

Карлуцос, който обяви пенсионирането си от позицията на главен викарий в архиепископията в края на март, казва, че му предстои още много работа за Църквата. „Трябва да завърша църквата „Свети Никола“ до следващата година, ще организирам посещението на Вселенския патриарх Вартоломей в САЩ, през есента на 2021 г., и ще продължа усилията си за създаване и развитие на Фондацията на Вселенския патриарх Вартоломей“, заяви той пред Greek Reporter, базиран в САЩ портал на гръцката диаспора.

„Отървах се от титлата си като главен викарий, но изпълнявам задачите си“, обяснява той. 76-годишният Карлуцос призовава Църквата да приеме политика за пенсиониране на 75-годишна възраст. „Църковната йерархия, включително митрополитите в САЩ, трябва да се пенсионират на тази възраст … Единственият, който има право да остане за цял живот, трябва да бъде Вселенският патриарх“, казва той.

Карлуцос, който е роден в Гърция, но е имигрирал в Съединените щати със семейството си в ранна възраст, е сред най-видните религиозни фигури в православието на Съединените щати. Той изпълнява много съветнически роли на политически фигури и е съветник на някои от най-висшите лица, вземащи решения в Гърция. Той е и квалифициран таксидиот за православната църква и гръцко-американската общност. През годините той е човекът, който свързва паричните ресурси с различни каузи. „Събрах над 300 милиона долара за гръцката православна общност в САЩ и по света“, подчертава отецът.

В момента една от каузите, върху които работи Карлуцос, е Фондацията на Вселенския патриарх Вартоломей за Свещения престол на Свети Андрей, която има за цел да осигури финансова независимост на Вселенската патриаршия завинаги. Въпреки че усилията за набиране на средства не са стартирани официално, петнадесет православни вярващи вече са обещали най-малко 100 000 щатски долара, платими в продължение на десет години, за да станат членове-основатели на Фондация Вартоломей, включително четири нови членове-основатели: Мария Олвин; Майкъл и Катрин Джонсън; Д-р Грегъри и Стели Пападеас и Теодор Дж. и Ан Теофилос.

Те се присъединяват към останалите членове-основатели, които включват фондация „Николас Дж. и Анна К. Бурас“; Томас и Елизабет Капас; Джон и Марго Кациматидис; Стивън и Арете Черпелис; Уилям и Елизабет Дукас; Д-р. Антъни и Мария Лимберакис; Дийн и Линда Анкета; Майкъл и Робин Псарос; Джордж Е. Сафиол; Петър и Афродита Скеади; Стив Е. и Фрозен Зайс.

Създаването на Фондацията е „дългогодишна мечта на Негово Светейшество. Той ми каза това, когато беше митрополит на Филаделфия“, спомня си Карлуцос. Тя е била и в списъка с желания на архиепископ Елпидофорос и Антоний Лимберакис, предстоятел на ордена „Свети Андрей“. „Също така мечтаех да изпълня желанието на Вселенския патриарх“, казва Каруцос. „Когато Елпидофорос стана архиепископ, беше точното време да започнем работа по Фондацията“. Карлуцос обяснява, че „Ако сте зависими от която и да е външна организация, освен от вашата собствена, вие по принцип не сте свободни“. Определена част от средствата на Патриаршията идват от Гърция, отбелязва той.

„Атина може да каже „да“ или „не“ по всяко време … Възможно е също да има хора на властови позиции в Гърция и на други места, които може да имат проблем с Вселенската патриаршия“. Финансовите връзки са изложени на капризите и желанията на финансиращите. Със създаването на Фондацията Вселенската патриаршия се надява да стане финансово независима.

Без никакви фанфари, Карлуцос вече е натрупал 6,5 милиона долара ангажимент за фондацията. Мечтата за създаване на фондация съществува в продължение на много години, но както признава Карлуцос „времето не беше подходящо“. Тъй като Елпидофорос, ентусиазиран поддръжник на проекта, стана архиепископ (на ГПЦ в САЩ), условията драстично се промениха. Изборът на президента Байдън също е определящ момент.

Байдън се е срещал няколко пъти с Вселенския патриарх Вартоломей, включително в Америка, Гърция и Турция. Той заяви, че срещите „са сред най-големите ми гордости в живота“. Вселенският патриарх Вартоломей, е казал Байдън, е „най-подобната на Христос фигура, която някога съм срещал“. Настоящият американски президент е добавил още: „Никога не съм срещал никого като Негово Светейшество. Той излъчва грация, убеденост и вяра във всяко движени“. Вселенската патриаршия разчита много на отношенията между двамата, особено за създавнето на Фондацията.

В допълнение към вече близките им отношения, Карлуцос поддържа близки, лични отношения със семейство Байдън. В скорошно интервю за Greek Reporter отец Каруцос каза, че познава осем президенти през целия си мандат, но както той казва, сред всички тях, избраният президент Джо Байдън е „най-близкият му приятел“. Отец Карлуцос казва, че е срещнал Байдън чрез влиятелните гръцко-американски политици Пол Сарбанес и Джон Бредемас. „(Байдън) беше два пъти в моята църква в Хамптън и архонтите го почетоха, когато получи наградата за правата на човека „Атинагорас“. Той е посещавал архиепископията и Вселенската патриаршия, така че го познавам много добре и е истинска благословия да го познавам“.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 10.04   428 г. – Несторий става патриарх на Константинопол. Три години по-късно е свален от поста заради обвинения в ерес. 837 г. – Халеевата комета прави най-близкия...