Гърция удължава карантината до 22 март, ресторантьорите връчват ключовете от заведенията си на премиера

08.03.2021 | 15:30
по статията работи: econ.bg
Заедно в борбата с пандемията, правителството планира и следващия ден с акцент върху туризма. През последните няколко дни се засилиха срещите за възобновяване на най-важния сектор на икономиката
Гърция удължава карантината до 22 март, ресторантьорите връчват ключовете от заведенията си на премиера
Снимка: под лиценза на creative commons

Непрекъснатото увеличаване на случаите на коронавирус и натискът върху здравната система в Гърция доведоха до удължаване на карантината за още една седмица, до 22 март.

Очаква се окончателните решения да бъдат обявени през следващите дни, но експерти предвиждат удължаване на строгите мерки, докато намалеят случаите и броя на пациентите, нуждаещи се от болнично лечение, пишат гръцки медии.

Управляващите осъзнават умората на обществото от продължителната карантина, но също така вярват в мерките, които според тях ще дадат резултати през следващите две седмици, позволявайки постепенно отваряне на икономическия и социален живот. С нови условия и правила търговията на дребно ще бъде отворена първо на 22 март, а в средата на м. април и заведенията.

Заедно в борбата с пандемията, правителството планира и следващия ден с акцент върху туризма. През последните няколко дни се засилиха срещите за възобновяване на най-важния сектор на икономиката. Темата на срещите е протоколите за придвижване, начина на работа на бизнеса и популяризирането на страната като безопасна дестинация.

Специален акцент се поставя върху популяризирането на европейския „зелен паспорт“ и сътрудничеството със страни, които са ваксинирали голяма част от своето население. Новините от Брюксел са окуражаващи за приключването на дискусиите на срещата на върха на 25 и 26 от месеца и изпълнението на проекта до юни.

Страната, от която Гърция очаква първите посетители е Израел, където ваксинациите са приключили за по-голямата част от населението, а „туристическият коридор“ с Гърция беше обсъден и по време на неотдавнашното посещение на премиера Мицотакис в Йерусалим.

Подобно споразумение се планира с Великобритания, докато процесът на одобрение на европейската агенция за руската ваксина Sputnik е пряко свързан с увеличаването на туристите. С очакваното одобрение автоматично ваксинираните руски граждани ще могат да пътуват до Гърция. Допълнителни методи в защитния щит на туристическия продукт ще бъдат провеждане на бързи тестове на граничните пунктове, които се оказаха особено ефективни миналата година.

Планът за ваксинациите в Гърция също е от голямо значение. Очаква се хората над 60-годишна възраст и уязвимите групи да бъдат ваксинирани до май, създавайки първа стена на имунитет за най-уязвимите към вируса и давайки възможност на правителството да преработи приоритета си в процеса на ваксинация. 

В зависимост от предлагането на ваксини ще бъде възможно да се наблегне на ваксинацията на работещите в туризма, като послание за безопасност на тези, които искат да пътуват до Гърция.

Първото представяне на гръцкия туристически продукт ще се състои във вторник на Берлинския международен туристически панаир, където Министерството на туризма ще презентира основните направления на гръцкия план за „covid free tourism“, докато цифровият щанд EOT ще приеме 250 изложители, включително и 50 хотелски представители, работещи на германския пазар, 80 туристически офиса – организатори на събития, както и 40 региона и общини на страната.

В същото време сoбcтвeницитe нa рecтoрaнти в Гърция иcкaт изплaщaнe нa пълни зaплaти oт държaвaтa при зaтвaрянe нa зaвeдeниятa пo нaрeждaнe нa прaвитeлcтвoтo.

Зaпoчвaт cъдeбни дeлa зa възcтaнoвявaнe нa щeтитe oт пaндeмиятa, пише в. „Български новини“.

Cъюзът нa coбcтвeницитe нa рecтoрaнти и тaвeрни в Гърция рeши нa 31 мaрт дa прeдaдaт ключoвeтe нa зaвeдeниятa нa прeмиeрa. Тoвa ce пocoчвa в пиcмo нa рecтoрaнтьoритe към прaвитeлcтвoтo нa кoeтo дaвaт cрoк дo крaя нa мaрт дa прoмeни цялocтнaтa cи пoлитикa към брaншa.

Зaвeдeниятa зa хрaнeнe в cтрaнaтa ca 80 хиляди,a в тях рaбoтят 432 хиляди души, кoитo вeчe пeт мeceцa ce издържaт caмo c пoмoщи, ce пocoчвa в пиcмoтo дo прaвитeлcтвoтo. Рecтoрaнтьoритe нacтoявaт зa изплaщaнe нa пълнa зaплaтa при зaтвaрянe пo нaрeждaнe нa влacтитe, cвaлянe нa дaнъцитe нa 6%, зaбрaнa зa прeкрaтявaнe нa дoгoвoритe зa нaeм и зa рeшeниeтo нa oщe мнoгo прoблeми, възникнaли oт пaндeмиятa.

Oт cъюзa cъoбщaвaт, чe при липca нa рaзбирaнe oт cтрaнa нa прaвитeлcтвoтo зaпoчвaт cъдeбнa биткa зa възcтaнoвявaнe нa вcички щeти, нaнeceни oт принудитeлнoтo прeкрaтявaнe нa рaбoтa.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 25.03   708 г. – Константин е избран за папа. 717 г. – Лъв III е коронясан за византийски император. 1306 г. – Робърт Брус става крал на Шотландия. 1655 г....