Гърция ще ограничи използването на въглища до 2028 г.

03.12.2021 | 11:40
по статията работи: econ.bg
Гърция подготвя климатичен закон, с който цели да намали своята зависимост от въглища през следващите 6 години като част от прехода си към нулеви въглеродни емисии до 2050 г.
Гърция ще ограничи използването на въглища до 2028 г.
Снимка: под лиценза на creative commons

Гърция подготвя климатичен закон, с който цели да намали своята зависимост от въглища през следващите 6 години като част от прехода си към нулеви въглеродни емисии до 2050 г. Новият закон предполага междинна цел за намаляване въглеродните емисии с 55% до 2030 г., съобщава Financial Times. Това предложение идва, след като тази година страната беше засегната от опустошителни горски пожари, които отчасти се приписват на глобалното затопляне, писа в. "Български новини".

Гърция е една от страните в ЕС, чиято икономика е силно зависима от употребата на въглища, и е сред изоставащите страни в намаляването на емисиите. Според данни на ООН от 90-те години на миналия век Германия е намалила своите въглеродни емисии с 38%. За същия период гръцките емисии са спаднали с под 19%.

Като част от своите планове Гърция ще прекрати производството на лигнитни въглища, които са особено голям замърсител, през следващите 6 години. Решението ще бъде преразгледано през 2023 г. с цел ускоряване на процеса.

„Имайки предвид по-лошата отправна точка на Гърция по отношение на намаляването на парниковите емисии, постигането на 55% намаление до 2030 г. със сигурност е предизвикателство, но е амбициозно“, казва Никос Манцарис, старши политически анализатор в Green Tank в Атина.

В началото на ноември Bloomberg съобщи за плановете на гръцкото правителство за преход от автомобили с вътрешно горене, което също е включено в новия закон. Той изисква до 2025 г. всички нови таксита в Атина и Солун да бъдат хибридни или електрически модели. Също така след 2030 г. ще бъде прекратена продажбата на автомобили с вътрешно горене, пет години преди предложената от ЕС. Преходът към електрически автомобили обаче може да се окаже предизвикателен поради недостатъчната инфраструктура в страната – в Гърция се намират едва 0.1% от зарядните станции в ЕС.

Със закона също така ще се прекрати употребата на тежки горива, които се използват за производството на електроенергия на гръцките острови, тъй като те не са свързани към основната електрическа мрежа на страната. След 2030 г. островите няма да могат да горят тежките горива, но все още ще могат да използват дизел.

Освен това от 2023 г. ще бъде забранено инсталирането на горелки с отработено масло във всички нови имоти, намиращи се в области с достъп до газовата мрежа. Инсталирането на слънчеви панели ще бъде задължително за подходящите промишлени сгради.

Въпреки новия закон Гърция няма да забрани проучванията за нефт и газ, като страната желае да остави отворена възможността за разработване на находища в Източното Средиземноморие.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...