ДФЗ преведе над 1.3 млн. на Фонд на фондовете за облекчени кредити в сектор „Рибарство“

25.06.2021 | 14:05
по статията работи: econ.bg
ДФ „Земеделие“ изплати 1 350 573 лв. на "Фонд мениджър на финансовите инструменти в България" ЕАД за въвеждането, прилагането и изпълнението на Финансови инструменти по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020
ДФЗ преведе над 1.3 млн. на Фонд на фондовете за облекчени кредити в сектор „Рибарство“
Снимка: под лиценза на creative commons

ДФ „Земеделие“ изплати 1 350 573 лв. на "Фонд мениджър на финансовите инструменти в България" ЕАД (ФМФИБ) за въвеждането, прилагането и изпълнението на Финансови инструменти по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020, съгласно сключеното на 16.03.2021 г. финансово споразумение. ФМФИБ е акционерно дружество, собственост на държавата и е управляващо дружество на Фонд на фондовете (ФнФ).  

Предприятията в сектор „Рибарство“ ще имат достъп до кредити при облекчени условия, финансирани чрез ФнФ. За тази цел Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 (ПМДР), съфинансирана от Европейския фонд за морско дело и рибарство, осигурява общо 5,4 млн. лв.

Сключеното между ФнФ, Управляващия орган на ПМДР и ДФ „Земеделие“ споразумение предвижда на пазара да бъдат предложени два финансови продукта - нисколихвени кредити и гаранции за обезпечение на кредити, предоставяни от търговски банки. Двата вида заеми ще се отпускат за самостоятелно финансиране на проекти по ПМДР или в допълнение към проекти, одобрени за безвъзмездна финансова помощ по програмата.

Ще се финансират инвестиции в рибарство и аквакултури, както и в преработка на рибни продукти и аквакултури, за да се намали отрицателното въздействие върху околната среда и да се повиши ефективността при използване на ресурсите. Средствата могат да се използват също за подпомагане на проектни предложения по изпълнението на стратегиите за местно развитие и подобряване на икономическото и социално благополучие в рибарските общности.

Новите финансови продукти ще улеснят достъпа до финансиране на предприятията в сектора, като предложат преференциални условия за отпускане на кредити: по-ниски лихви, облекчени изисквания за обезпечение, удължен гратисен период.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...