Евросъюзът направи първите плащания по плана за възстановяване от пандемията

04.08.2021 | 10:50
по статията работи: econ.bg
Евросъюзът стартира отпускането на финансова помощ срещу пандемията. Първите плащания от обединения фонд „Следващо поколение ЕС“ са 2,2 милиарда евро за Португалия, 770 милиона евро за Белгия и 12 милиона за Люксембург
Евросъюзът направи първите плащания по плана за възстановяване от пандемията
Снимка: под лиценза на creative commons

Евросъюзът стартира отпускането на финансова помощ срещу пандемията. Първите плащания от обединения фонд „Следващо поколение ЕС“ са 2,2 милиарда евро за Португалия, 770 милиона евро за Белгия и 12 милиона за Люксембург, съобщи Еврокомисията.

Тези плащания са предназначени за финансиране на съществени реформи и инвестиции, като поставят основите, държавите-членки да получат останалата част от отпуснатите им средства. Първоначално фондът беше обявен като план от 750 милиарда евро, но това беше изчислено на цени от 2018 г. Сега комисията изчислява, че в цените за 2021 г. той възлиза на близо 807 милиарда евро.

Всички държави-членки с изключение на две в 27-те държави от ЕС са представили планове за разходи и 16 са окончателно одобрени, докато оценките продължават по 7. Двете държави, които тепърва ще представят своите планове, са България и Нидерландия.

Следващият краен срок да го направят е средата на 2022 г. Полша и Унгария, чиито планове все още се претеглят, са в конфликт с Брюксел относно подходите на техните авторитарни правителства към правата на различните и върховенството на закона.

Редът, по който страните получават първите си плащания, ще зависи от скоростта, с която националните правителства могат да обработват своите споразумения, съобщи товорителят на Еврокомисията Ариана Подеста. Белгия ще получи общо 5,9 милиарда евро безвъзмездни средства, а Люксембург 97 милиона. Разпределението на Португалия е 16,6 милиарда: 13,9 милиарда безвъзмездни средства и 2,7 милиарда заеми.

Огромният план беше изработен преди година в маратон и често напрегнати разговори между правителствата на държавите-членки.

Всички бяха единодушни, че Европа трябва засили помощта за възстановяване на икономиката след опустошенията от пандемията от COVID-19, но така наречените „пестеливи страни“ от Северна Европа първоначално не бяха склонни да позволят ЕС като общност да взима общи заеми.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...