Египет ще печели пари, като продава копия на древни артефакти на туристите

09.04.2021 | 14:30
по статията работи: econ.bg
Вместо занаятчийски фигурки на фараони и неприятни копия на древни бижута, Египет ще предложи на туристите висококачествени копия на археологически артефакти
Египет ще печели пари, като продава копия на древни артефакти на туристите
Снимка: под лиценза на creative commons

Вместо занаятчийски фигурки на фараони и неприятни копия на древни бижута, Египет ще предложи на туристите висококачествени копия на археологически артефакти. При желание ще бъде възможно да сe закупи точно копие на смъртната маска на Тутанкамон.

Първата в страната и в Близкия изток фабрика за производство на копия на популярни артефакти беше открита в град Обюр източно от Кайро. И въпреки че египетските власти декларират, че този проект не е търговски, продуктите, произведени в предприятието, са получили статут на официални сувенири на Министерството на туризма и антиките в Египет със съответните регалии.

Всяко копие на артефакт има специален печат на Върховния съвет на антиките в Египет. Всички продукти се продават и с одобрен сертификат, в който се посочва, че това е точно копие, одобрено от Министерството на туризма. Всяка реплика е придружена от информация на арабски и английски (материали, тегло, име и място за показване на оригиналния артефакт).

В продукцията работят около 150 художници, реставратори и занаятчии. Повечето продукти са направени на ръка. По времето на официалното откриване на предприятието вече са произведени 6400 различни изделия от дърво, керамика, камък и метал.

Това са копия на статуетки, бижута, съдове и предмети от бита на Древен Египет. Линията копия на съкровищата, открити в гробницата на фараона Тутанкамон, се отличава.

Както каза министърът на туризма и антиките в Египет Халид Ал Анани при откриването на фабриката, производството на копия в Египет е отговор на търсенето на туристите, които често купуват такива предмети като сувенири. Според него заверени копия на древни египетски артефакти ще се продават в хотели, музеи и туристически пазари на специални цени.

Проектът беше подкрепен и от известния египтолог Захи Хавас, който вярва, че египетските копия ще бъдат по-добри по качество и изработка от китайските копия, които съдържат много неточности.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...