Започва процедура за покупка на два медицински хеликоптера с евросредства

24.03.2020 | 17:15
по статията работи: econ.bg
Процедура за покупка на два медицински хеликоптера на стойност 20 млн. лв. тръгна днес, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството
Започва процедура за покупка на два медицински хеликоптера с евросредства
Снимка: под лиценза на creative commons

Процедура за покупка на два медицински хеликоптера на стойност 20 млн. лв. тръгна днес, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Средствата са от безвъзмездната финансова помощ, предоставена на Министерството на здравеопазването по процедурата "Регионална здравна инфраструктура - 2" по Приоритетна ос 4 "Регионална здравна инфраструктура" на европейската програма.

България е единствената държава в Европейския съюз, която не разполага с медицински хеликоптер. Последната въздушна линейка бе продадена в чужбина м.г., като по този начин спасителните операции по въздух в планините станаха невъзможни.

С осигуряването на въздушни линейки ще се подобри достъпът до спешна медицинска помощ в страната. Те ще се ползват за превоз на пострадали от мястото на инцидента до лечебно заведение, за транспорт между лечебни заведения, транспорт на пациенти при инциденти с масов характер и други, се казва в съобщението.

Медицинските хеликоптери ще бъдат използвани при спешни ситуации, при трансплантационни ситуации, както и за реакции по време на бедствия и аварии. Предвидено е машините да бъдат оборудвани със съвременно медицинско оборудване и да бъде осигурена необходимата инфраструктура за експлоатацията им.

Заложените дейности включват и изграждане и ремонт, както и лицензиране на съпътстващата инфраструктура, необходима за функционирането на хеликоптерите. Предвидено е и обучение за експлоатация на пилотен екипаж и медицински екипи.

С реализацията на проекта ще бъде постигнато цялостно обновяване на спешната помощ чрез допълване на финансирания със средства от ОП "Региони в растеж" голям проект за ремонт на всичките спешни центрове в страната и доставка на 400 нови линейки, казват от МРРБ.

Пълният пакет документи за кандидатстване и приложенията към тях са публикувани на интернет страниците на оперативната програма и на МРРБ, както и в Единния информационен портал за обща информация за управлението на структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз в Република България. Крайният срок за подаване на проектното предложение е 19:00 часа на 29 май 2020 година.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...