Здравните власти ще правят представителна извадка от 1000 души с бързи тестове

27.03.2020 | 05:55
по статията работи: econ.bg
България е договорила покупка на между 50 и 70 респиратора от Германия, но „докато не видя камиона за доставка, няма да съм спокоен“, съобщи премиерът
Здравните власти ще правят представителна извадка от 1000 души с бързи тестове

Хиляда бързи теста ще бъдат направени на няколко групи - полицаи, шофьори в градския транспорт, на шофьори на линейки. Чрез представителната извадка ще се разбере как се развива епидемията. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на брифинг след заседанието на Европейския съвет, което за трети път се проведе чрез видеоконферентна връзка. 

"Когато ги тестваме с бързите тестове, които са кръвни и в рамките на 10 минути, се дава информация дали човекът е заболял и дали има антитела. Тогава от тези 1000 души ще разберем каква е представителната извадка за заразените. Най-много ще се тестват полицаи от КПП-та, защото те са изложени на евентуално заразяване по цял ден. След месец ще направим пак такъв тест, и ще разберем колко са се увеличили заразените, колко са се излекували, така че статистиката ще ни покаже след колко време ще дойде пикът на заразата", разясни премиерът.

Той беше категоричен, че нито една държава в Европа няма необходимото количество тестове. "Поръчали сме един милион теста, но след време ще дойде време да тестваме по 20-30 хиляди души на ден, за да може в пика април-май да тестваме най-много", обясни Борисов. Тестовете са дарени и ще бъдат направени напълно безплатно, допълни той.

България е договорила покупка на между 50 и 70 респиратора от Германия, но „докато не видя камиона за доставка, няма да съм спокоен“, съобщи премиерът.

Той каза още, че Тристранката ще решава утре за помощта за бизнеса.

"Утре ще има Тристранен съвет, ще се излъчва онлайн, всеки ще е в кабинета си. И ако утре се разберат, ще отидем на вариант 60/40 – 60% от държавата, 40% от бизнеса, за да помогнем", каза Борисов.

Борисов допълни, че няма нито силата, нито волята да затвори църквите по Великден. "За всичко друго имам воля и смелост, но това не мога!", допълни Борисов във връзка с евентуалното удължаване на извънредните мерки.

Премиерът коментира още, че не вижда смисъл в това президента да свиква Консултативния съвет по национална сигурност заради КОВИД 19 . Ако съвет се свика, Борисов заяви, че няма да отиде:

"Какво ще реши този съвет? И аз много добре съм му казал, когато говорихме. Ако иска, да си прави. В Конституцията го има, ще пратя мой заместник, така че няма да го наруша."

Министър-председателят даде брифинг след поредното заседание на Европейский съвет, свързано с коронавируса. Обсъдени са били още темата за външните граници на ЕС и отношенията на Турция с ЕС. Борисов заяви, че отношенията на страната ни с Турция са прекрасни и заради това у нас миграцията е нулева.

"Едно общо заключение, което вече започва да разглежда какво би се случило в последствие, как би отреагирала европейската икономика. За социални мерки – тепърва ще се търси такова решение, защото, когато става въпрос за пари и то за много пари, трудно ще се намери решение между по-богатите държави“, каза още Борисов. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...