Интересът към ваканционни имоти край морето доведе до поскъпването им

02.08.2022 | 11:35
по статията работи: econ.bg
Основните купувачи и в момента са българи, които инвестират във ваканционни имоти с цел съхраняване на спестяванията си от инфлацията или за да ги използват в дистанционната си работа
Интересът към ваканционни имоти край морето доведе до поскъпването им
Снимка: под лиценза на creative commons

Нарасналият интерес към ваканционни имоти край морето доведе до покачване на цените. Ако в началото на 2020 г. можеше да се намери двустаен обзаведен апартамент на Южното Черноморие на цена до 35 хил. евро, то вече е трудно да се открие такова жилище за по-малко от 45 хил. евро, разказаха брокери на имоти. Районите с най-много продажби на ваканционни имоти по Черноморието са Слънчев бряг, Равда, Созопол, Златни пясъци, Бяла и Обзор.

Основните купувачи и в момента са българи, които инвестират във ваканционни имоти с цел съхраняване на спестяванията си от инфлацията или за да ги използват в дистанционната си работа. Голяма част от купувачите на имоти край морето са българи, които работят в чужбина. Около 30% от купувачите на ваканционни жилища по Черноморието са от Чехия, Словакия и Полша. А от началото на пандемията се наблюдава интерес и от страна на германски граждани, които сключват едногодишни договори за наем на ваканционни апартаменти.

Прогнози за пазара на ваканционни имоти край морето трудно може да се правят, защото сделките до голяма степен ще зависят от това колко успешен ще бъде туристическият сезон. Освен това от съществено значение са последиците от наложените мерки срещу Русия заради войната в Украйна. Част от руснаците с имоти по българското Черноморие се опитват да ги продадат, а други предпочитат да ги задържат, за да ги ползват в по-добри времена или пък да ги продадат след време на по-висока цена.

Като цяло обаче пазарът на ваканционни имоти получи голям тласък след пандемията като нараснаха и цените и броят на сделките. Причината за това е, че хората видяха плюсовете от това да имат имот, където винаги могат да отидат през уикенда. Възможността на много хора да работят от вкъщи също повиши търсенето на ваканционни жилища. Хората с по-големи финансови възможности и налични пари в брой купуват апартаменти близо до морето. А други наемат жилища в морските градове, от където да работят няколко месеца през лятото.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 19.03   238 г. – Гордиан I e провъзгласен от сената за антиимператор на Максимин Трак. Неговият син Гордиан II e сърегент. Двамата управляват само до 9 април. 238 г. е...