Ирландецът Паскал Донахю е новият председател на Еврогрупата

10.07.2020 | 15:15
по статията работи: econ.bg
Донахю спечели във втория тур на гласуването, след неубедителен първи, в който никой от кандидатите не спечели неoбхoдимите 10 гласа
Ирландецът Паскал Донахю е новият председател на Еврогрупата
Снимка: под лиценза на creative commons

Финансовите министри от еврозоната избраха след тайно гласуване своя колега от Ирландия Паскал Донахю за нов председател на тяхното обединение – Еврогрупата. Донахю спечели във втория тур на гласуването, след неубедителен първи, в който никой от кандидатите не спечели неoбхoдимите 10 гласа.

Ирландският финансов министър се изправи срещу Пиер Граменя от Люксембург и Надя Калвино от Испания. Донахю ще поеме поста от напускащия на 13 юли досегашен председател на Еврогрупата Мариу Сентену. Неговият мандат ще бъде две години и половина – до края на 2022 г.

Донахю отбеляза, че неговият непосредствен приоритет ще бъде „да се очертае общ път напред към изграждането на европейско възстановяване, укрепване на икономиката на еврозоната и насърчаване на устойчив и инклузивен растеж за държавите членки и техните граждани“.

Дъблинчанинът, наричан от местни медии „Предпазливият Паскал“, поема Еврогрупата в един от най-трудните ѝ периоди. Донахю се въздържа да удовлетвори исканията за по-големи данъчни намаления и увеличаване на разходите, с което постигна първия бюджетен излишък на Ирландия от едно десетилетие. Освен това той е твърдо против въвеждане на цифров данък за големите технологични корпорации, опериращи в Европа.

Донахю ще трябва да направлява 19-членната еврозона, към чиято чакалня се очаква да се присъединят България и Хърватия, през най-лошата рецесия, като ЕК прогнозира свиване на икономиката с 8.7 процента тази година, преди да нарасне с 6.1 на сто през 2021 г – ако, разбира се, коронавирусът бъде поставен под контрол дотогава.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 18.03   37 г. – Римският сенат анулира завещанието на Тиберий и обявява Калигула за император. 731 г. – Започва понтификатът на папа Григорий III. 922 г. –...