Испания въвежда временен специален данък за най-богатите

23.09.2022 | 14:05
по статията работи: econ.bg
Испанското правителство иска да наложи временен данък върху най-богата част от населението на страната от следващата година на фона на растящата инфлация, каза министърът по въпросите на бюджета Мария Хесус Монтеро
Испания въвежда временен специален данък за най-богатите
Снимка: под лиценза на creative commons

Испанското правителство иска да наложи временен данък върху най-богата част от населението на страната от следващата година на фона на растящата инфлация, каза министърът по въпросите на бюджета Мария Хесус Монтеро в четвъртък. Тя каза, че преговаря с по-малкия коалиционен партньор, лявата партия "Подемос" (Unidas Podemos), която включи инициативата в предизборната си програма.

Монтеро не предостави подробности за това каква ще бъде данъчната ставка, като каза пред телевизионния канал laSexta само, че "говорим за милионери, тези, които са в 1% от доходите".

Данъкът трябва да влезе в сила през следващата година, каза Монтеро, но призна, че сложността на процедурите за одобрение от парламента означават, че може да не е готов до началото на 2023 г. Правителството също така планира данъци върху енергийните компании и банки.

"Ще използваме схема, подобна на тази за енергийните компании и банкирането. През следващите две години... големите богаташи на тази страна ще бъдат помолени да направят временно усилие", каза тя.

Испания ще проведе местни и регионални избори през 2023 г. и вече е въвлечена в дебат дали да намали или повиши данъците в отговор на инфлацията и икономическите трудности, породени и от инвазията на Русия в Украйна. Европейската комисия призова Испания да се върне на пътя на фискална стабилност възможно най-скоро и да увеличи приходите си.

Министърът, която преговаря за проектобюджета за 2023 г. между управляващата Социалистическа партия, Unidas Podemos и други партии в парламента, каза, че увеличените разходи за отбрана са били основен препъникамък. Правителството увеличи разходите в съответствие с ангажимента си като член на НАТО постепенно да достигне разходи за отбрана на стойност 2% от брутния вътрешен продукт до 2029 г.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 21.03   1191 г. – Целестин III става римски папа. 1201 г. – Българо-византийски войни: Започва Обсадата на Варна. 1590 г. – Персийско-османска война...