Конституционният съд обяви даренията без лимит за партиите за противоконституционни

27.04.2021 | 13:45
по статията работи: econ.bg
Възможността за финансиране на партии под формата на дарения от фирми бе записана в Закона за политическите партии и в Изборния кодекс след скандали през лятото на 2019 г.
Конституционният съд обяви даренията без лимит за партиите за противоконституционни
Снимка: под лиценза на creative commons

Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционни всички законови разпоредби, които дават възможност на партиите да получават дарения от фирми, но не защото практиката е в разрез с Конституцията, а заради начина, по който е регламентирана в законодателството. Решението е взето единодушно, а КС се произнесе след като бе сезиран по въпроса от президента Румен Радев през 2019 г.

Възможността за финансиране на партии под формата на дарения от фирми бе записана в Закона за политическите партии и в Изборния кодекс след скандали през лятото на 2019 г. По начина, по който са формулирани текстовете обаче е възможно и фирми с държавно участие да даряват средства на политици за предизборните им кампании, а това е недопустимо. Освен това конституционните съдии са на мнение, че трябва да бъде въведен таван на даренията от фирми.

"Възможността за пряко или косвено финансиране на политически партии от държавата и общините извън определеното в закона бюджетно финансиране, е конституционно недопустимо", подчертават магистратите и припомнят, че законът позволява неограничени по размер частни дарения на политическите партии от юридически лица и еднолични търговци, а това нарушава конституцията и изискването при изразяването на политическата воля на гражданите партиите да бъдат поставени в справедлива конкурентна среда.

"Системата на финансиране трябва да гарантира, че всички партии са в състояние да се съревновават при равни възможности, което осигурява политическия плурализъм и създава гаранция за ефективното функциониране на демократичните институции", подчертава в решението си Конституционният съд.

По въпроса за тавана за финансирането от фирми КС пише в решението си, че: "Допълването на публичното финансиране при равни за всички политически партии условия с частно финансиране, което е избирателно и без пределен размер, поставя политическия плурализъм под заплаха. То подрива равенството в политическите права на гражданите и възможността им свободно да формират и изразяват своята политическа воля".

Възможността бизнесът да финансира политическите партии бе въведена през лятото на 2019 г. по инициатива на ДПС и след среща между представители на ГЕРБ с лидера на движението Мустафа Карадайъ и депутата и бизнесмен Делян Пеевски. С подкрепата на ГЕРБ, ДПС, "Атака" и "Воля" отпадна досегашната забрана за дарения за формациите от юридически лица.

Това стана, след като по инициатива на премиера Бойко Борисов и след напрежение между коалиционните партньори ГЕРБ и "Обединени патриоти" държавното финансиране за политическите партии бе намалено от 11 на 1 лев на глас на последните парламентарни избори. Предложението бе подкрепено от мнозинството гласували в инициирания от "Шоуто на Слави" референдум.

След като в средата на юли 2019 г. парламентът отхвърли ветото му, президентът Румен Радев сезира Конституционния съд заради финансирането на партиите от бизнеса.

Искането на държавния глава бе да бъдат обявени за противоконституционни разпоредби от Закона за политическите партии и от Изборния кодекс, които регламентират даренията на политическите партии от юридически лица и еднолични търговци.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...