Корнелия Нинова: За нас основна грижа са възрастните, младите, децата и работещите бедни

23.05.2022 | 10:55
по статията работи: econ.bg
Нинова обясни, че левицата е положила доста усилия при разговорите за увеличаване на минималната работна заплата при предстоящата актуализация, но в крайна сметка е взето решение тя да не бъде увеличавана
Корнелия Нинова: За нас основна грижа са възрастните, младите, децата и работещите бедни
Снимка: Пресцентър на Министерство на икономиката

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова обясни, че при мярката за нулево ДДС на хляба „ако цените на пшеницата, ток, консумативите, които се ползват, не скочат драстично, то цената трябва да намалее. Ако обаче консумативите скочат, то тези 20% ще им служат за буфер, за да не вдигат повече от моментната цена.“ Тя поясни още, че тук ролята на държавата е да не допуска спекула при търговците. „Тук е мястото на Комисията за защита на потребителите и на Държавната комисия по стокови борси и тържища да си свършат работата. Там, където виждат нелоялни практики, да наложим съответните наказания“, каза още вицепремиерът.

Нинова припомни за предложението на БСП за въвеждане на таван на цените от малката потребителска кошница: „Това е една добра мярка, която се прилага в доста европейски държави – Испания, Италия, Гърция, Румъния, Унгария.  Според нас това е работеща мярка, но не беше одобрена на коалиционния съвет“.

По думите ѝ от 1 октомври всички пенсии ще бъдат преизчислени по нов начин, който е по-справедлив и отразява реалния принос на всеки. Нинова обясни и различните тълкувания за 60-те лева към пенсиите: „60 лева добавка беше антиковидна, след това антикризисна – това не е пенсия, а добавка. В момента се взима пенсията, увеличава се с 10% и към нея се добавят тази 60 лева, които вече стават завинаги част от пенсията. Няма да зависят от волята на един или друг управляващ“, уточни тя. Общото увеличение ще бъде около 20 процента.

Нинова обясни, че левицата е положила доста усилия при разговорите за увеличаване на минималната работна заплата при предстоящата актуализация, но в крайна сметка е взето решение тя да не бъде увеличавана. „Нашето предложение беше за 770 лева, но се намери механизъм, с който се подпомагат работниците и работещите бедни, защото за нас това е основна грижа – възрастните, младите, децата и работещите бедни“, посочи тя.

„Увеличава се сумата за ваучери за храна, сега беше един милиард лева, от 1 юли става милиард и 200 милиона“, каза още Корнелия Нинова и допълни: „С тези 200 лева ваучер, които получава работещият, може да ги използва за храна, ток, парно, вода или за културни мероприятия. Това е нашата стара битка за културния чек. Тези 200 лева са необлагаеми, един вид необлагаем минимум.“

Младите семейства с деца също са абсолютно приоритетна грижа за левицата, данъчното облекчение нараства на 600 лева за едно дете и 1200 за две деца. „Това също е необлагаем минимум за младите семейства с деца, защото демографската катастрофа е голяма и от години нашата борба е с негативните тенденции в демографията и подкрепа за младите семейства и децата“, коментира Нинова.

По думите ѝ, въпреки че необлагаемият минимум и увеличаването на минималната работна заплата не са залегнали в пакета от мерки на правителството, тези теми не отпадат от страна на БСП като предложения, за които ще продължи да се бори.

Корнелия Нинова обясни, че облагането на свръхпечалбата на енергийните дружества и компенсирането с тези пари на икономиката, индустрията и хората, е една от най-антиинфлационните мерки, защото по този начин не се увеличава дефицитът. „В парламента предстои да се приеме изменения в Закона за енергетиката и ВЕИ-тата също ще влязат в него. Тази мярка се отнася както за държавните, така и за частните енергийни дружества. В момента има натрупани над милиард и половина печалби“, посочи тя.

Друга мярка, която ще подпомогне бизнеса, е премахването на акциза на природния газ и на електричеството, тя ще струва около 110-120 милиона лева. 

Нинова спомена и намаляването на ДДС на парното и топлата вода от 20 на 9%. „Парното и топлата вода в последните месеци се увеличиха драстично. Важното е евентуалният ръст на инфлацията да бъде компенсиран с реални мерки за увеличаване на производство, за запазване на работни места и подкрепа на бедни, социално слаби“, категоричен бе министърът на икономиката и индустрията.

По темата с увеличаващата се цена на бензина, Нинова бе увери, че ще се положат всички усилия да няма спекула и това, което се прави в подкрепа на държавата, икономиката и хората, да не бъде злепоставено чрез стремеж за бързи печалби от частни интереси - това е основен ангажимент на Комисията за защита на конкуренцията. 

Тя определи призивите за поемане на контрол върху руските активи в страната като политико-идеологическо говорене. „Това трябва да се говори много внимателно, защото всички знаят, че е почти невъзможно“, смята вицепремиерът.

„В момента страната ни категорично не може да се справи без руски газ и петрол“, заяви Корнелия Нинова.

Тя посочи три неща, които са уточнили при срещите им с работодателите: „Положихме усилия и те се случват“, каза Корнелия Нинова и посочи кои са те: Първото е да продължи подкрепата за индустрията с компенсиране на цената на тока. Второто е те да ползват газ на цените, на които са доставките от “Газпром“ досега, а ако се оскъпи, разликата да се поеме от държавата. Третото е България да заяви, че сме против да се слага ембарго върху вноса на петрол. „Ние заявихме, че ако това се случи, ще наложим вето. Това искаше българската икономика и индустрия и това сме го постигнали. Това са реални мерки, които ще укрепят икономиката и ще ѝ дадат развитие“, каза вицепремиерът.

„Смятаме, че България трябва да поднови доставките с “Газпром“, защото това отговаря на българския национален интерес в момента“, заяви Корнелия Нинова и допълни: „С работодателите заедно заявихме, че искаме да се намери диалог с “Газпром“ и да се продължи с доставките. Вече има информация и за други две европейски държави, които са решили да си открият сметки в евро и рубли – Италия и Германия“. Тя подчерта, че както други държави си защитават националния интерес, така трябва и България да го прави.

Нинова смята, че трябва да има Консултативен съвет по национална сигурност. „Полезно е този орган да заседава, защото там участват всички парламентарно представени партии, службите за сигурност, Министерство на отбраната, МВнР и други институции. На него трябва да се представи информация за проведените през последните седмици срещи и ако трябва КСНС отново да потвърди досегашната позиция, че няма да вдигнем ветото на Северна Македония, докато не се изпълни договорът“, категорична бе тя.

Нинова обясни, че решенията за България и българския национален суверенитет се взимат в България от българските институции. „Смятам, че няма да бъде променено решението за вдигане на ветото, в обществото са нагнетява изкуствено напрежение, че до края на юни този въпрос ще бъде решен“, каза още тя.

Вицепремиерът Нинова заяви, че не е било коректно подлагането на приятелски огън към БСП заради позицията ѝ за Украйна. „Репликите, че едва ли не говорим едно, а правим друго, че лъжем обществото, бяха неверни и манипулативни. Видяхте, че решението на Народното събрание беше категорично – оръжие от България за Украйна не се изнася и няма да се изнася. Така че всички тези спекулации и манипулации бяха опровергани“, заяви тя.

Относно партията, лидерът на БСП обясни, че в последния месец групи от членове на Националния съвет, депутати, Изпълнителното бюро са постоянно в срещи из страната. „Срещаме се с нашите структури, обсъждаме политиката на правителството. Те одобряват това, което се случва, защото много от нещата, за които сме се борили като опозиция, сега започнаха да се реализират – безплатни детски градини, необлагаем минимум за млади семейства, преизчисляване на пенсии, социални придобивки“, обясни тя и допълни, че хората са удовлетворени от реализирането на лява и социална политика.

„Опитва се да се създаде напрежение между нас в коалицията, но държа да отбележа, че сме признателни на коалиционните партньори за разбирането. Социалната политика е полезна за всички ни, не само за БСП“, подчерта вицепремиерът.

Корнелия Нинова не смята, че скоро ще има предсрочни избори. „Тези постоянни разговори по студиата внушават на хората нестабилност и неувереност, а народът ни няма нужда от това в момента. Има нужда от спокойствие, да знае, че има хора, които разбират и знаят накъде водят държавата и да го почувстват най-вече в ежедневния си живот", категоричен бе вицепремиерът.

Нинова вижда много странна и объркваща картина по отношение на социологическите проучвания. „В един и същи ден една социологическа агенция сутринта публикува данни, според които БСП беше трета сила и повишавахме леко доверие, вечерта на същия ден друга агенция показа, че сме пета сила и се сриваме главоломно. В следващите няколко дни тази агенция даде, че неродената партия на Стефан Янев е трета, а пък вчера излезе европейското изследване “Politico“, което дори не лови партията на Стефан Янев до 4-процентната бариера. Няма какво да коментирам“, заяви Нинова.

В заключение вицепремиерът и министър на икономиката призова: „Нека да си вършим работата, имаме правителство, имаме антикризисен план, да не се занимаваме с тези опити да се разбие коалицията.“

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 22.03   235 г. – Максимин Трак е провъзгласен за римски император. 238 г. – Гордиан I и неговият син Гордиан II са провъзгласени за римски императори. 1136 г. –...