Коронавирусът затвори Божи гроб

26.03.2020 | 11:55
по статията работи: econ.bg
Коронавирусът не пожали и Божи гроб в Йерусалим. Храмът на Гроба Господен е затворен заради пандемията, която се разрази в световен мащаб
Коронавирусът затвори Божи гроб
Снимка: под лиценза на creative commons

Коронавирусът не пожали и Божи гроб в Йерусалим. Храмът на Гроба Господен е затворен заради пандемията, която се разрази в световен мащаб.

Светото място, привличащо милиони християни от цял свят, е затворено за една седмица, заяви пред Ройтерс представителят на Асамблеята на католическите ординарии в Светите земи Абу Насър.

“Църквата на Гроба Господен е затворена от 17:00 часа в сряда. Разбира се, църковните водачи изразиха разбиране. Първоначално се прие, че указът е валиден за една седмица, въпреки че никой не знае колко дълго ще продължи тази криза”, каза Абу Насър.

Според него решението е взето след среща между израелската полиция и църковните лидери.

2369 души са заразени с коронавирус в Израел, петима са починали.

Божи гроб е главното светилище на християнския свят. Представлява гробницата в скалата, в която според Евангелията е бил погребан Исус Христос след разпъването му на кръста, и преди Възкресението Христово. Божи гроб е под олтара на църква „Възкресение Христово“ в Йерусалим.

Според преданията гробницата се е намирала извън градските стени северозападно от Йерусалим, недалеч от Голгота. Впоследствие тук е построена Кувуклията и храмът, посветен на Възнесението Божие. В края на XIX век възниква спор между учените за точното място на гроба.

В един по-широк, средновековен (от времето на Кръстоносните походи) и фигуративен смисъл, под Божи гроб се разбират Светите земи (Палестина), което е свещено място за християните от цял свят.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...