Купуват щадящи COVID тестове за деца

25.10.2021 | 10:45
по статията работи: econ.bg
13 млн. лв ще се дадат за т.нар. щадящи тестове тип близалка за деца. Това заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. Той обясни, че този скриниг е максимално щадящ
Купуват щадящи COVID тестове за деца
Снимка: под лиценза на creative commons

13 млн. лв ще се дадат за т.нар. щадящи тестове тип близалка за деца. Това заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. Той обясни, че този скриниг е максимално щадящ. Още днес ще бъде обявена поръчката за тези тестове, каза още Кацаров.

Първоначалоно поне за месец ще се осигурят нужните тестове, каза още здравният министър. По думите му, ако всички заедно успеем да организраме добре безопасната среда на децата, те ще се върнат в клас успешно. Той кометнира още, че е рано да се ангажират със срок кога това може да сте. По думите му има желание това да се случи още в идния понеделник. Ако се даде добър резултат, мярката ще бъде приложена и при горните класове, каза още здравният министър.

Образователният министър проф. Денков обясни, че се следи стриктно заболеваемостта сред децата. Той посочи, че много ясно се вижда, че през последните две седмици тя се покачва. По думите му около 15 септември са се заразявали по 100 деца, с през последната седмица по 500. „Това означава, е подхода ни който беше досега трябва да бъде променен, каза Денков. Той посочи, че сега има 4 области, в които заболеваемостта е над 1000 заболели деца дневно.

Той обясни, че трябва да има филтър на влизане в училище и да има безопасна среда. За да стане това, трябва да има подкрепата за тази мярка от страна на родителите. Проф. Денков посочи още, че ще се иска зелен сертификат за учителите.

По думите му се създава организация с директорите на учителите, поетапно ще се стартира връщането на децата в клас. Първо 1- калс, после 5-7 клас и така. Здравният министър подчерта, че целта на мярката е да се върнат децата влас, което е за тяхно добро.

Пламена Николова от Национална мрежа  за децата заяви,че приветстват мерките, които предприемат двете ведомства, за да има сигурна среда за децата, за да няма едно верижно карантиниране на децата, което утежнява всички. Радваме сече това ще бъде избегнато, радвам  се, че двете министерства ще са последователни, за нас е важно децата да останат в клас. Тя изрази надежда тази мярка да работи и надежда скоро да се върнат и останалите ученици в клас. Тя подчерта, че е много важно децата да са наясно с това, че тестовете са абсолютно безопасни за децата и щадящи.

Вчера след среща при президента Румен Радев стана ясно, че може до 10 дни децата от малките класове да се върнат в класните стаи.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....