Купувачите на луксозни имоти у нас ще се насочват към нови локации през 2021 г.

13.01.2021 | 12:55
по статията работи: econ.bg
Клиентите търсят крайградски жилища за продажба или под наем и се развиват нови локации, показват наблюденията на Unique Estates, Ръст на цените се наблюдава при 68% от пазарите на жилищни имоти по света, но не и у нас
Купувачите на луксозни имоти у нас ще се насочват към нови локации през 2021 г.
Снимка: под лиценза на creative commons

Разпространението на коронавируса засегна относително слабо глобалния пазар на жилищни имоти, показва проучване на международната група Leading Real Estate Companies of the World (Leading RE), проведено на 273 пазара в света. Според него повечето пазари дори отбелязват покачване на цените за последните шест месеца. Там, където се наблюдава спад, той е смекчен от ниските лихвени нива и наличието на свободни капитали. Много инвеститори търсят надеждно убежище за парите си, а жилищният пазар традиционно се възприема като стабилна инвестиция в дългосрочен план. 

Българският пазар на луксозни имоти не прави изключение от общия тренд. Въпреки че глобалният индекс на Leading RE го нарежда сред пазарите с лек спад на цените, потенциалът за възстановяване е сериозен, продиктуван предимно от местното търсене и появата на нови предпочитани от заможните купувачи локации. 

„Вътрешното потребление има ключова роля за възстановяването на сектора. Пазарът у нас до голяма степен е затворен за външни участници и влияния, а ограниченията заради Covid затвърждават позициите на местните купувачи. Макар и с периоди на лек застой, търсенето бе активно през цялата година. Увеличават се запитванията от клиенти, търсещи по-висок жизнен стандарт, вследствие на новите условия на живот. Разширяват се предпочитаните локации, променят се изисквания към имотите и възможностите за сезонно ползване“, пояснява Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates.

Световната карта на Leading RE от края на 2020 г. показва оптимистична картина. Според проучването, базирано на данни от компании членове на глобалната мрежа, 68% от пазарите регистрират по-голямо или умерено покачване на цените на жилищните имоти за шестмесечието. Едва в 18% от случаите сме свидетели на спад на цените, като в много случаи той се наблюдава в изявени туристически дестинации като Лисабон, Дубай, Бангкок, Панама. Друга причина за по-оптимистичната обща картина е големият дял на американския пазар, където в голяма част от локациите се наблюдава ръст или задържане на цените.

Авторите на проучването отдават ръстовете и стабилните цени на финансовите стимули, които „смекчиха“ удара на коронавируса върху имотния пазар. В други случаи тези стимули, както и ниските лихвени нива, задържаха спада на цените в приемливи граници. В глобален план най-масово движение на цените надолу регистрират пазарите в Азия и Тихоокеанското крайбрежие, където в 52% от случаите стойностите са надолу. В другия край на скалата са САЩ и Канада, съответно с 9% и с 20% от пазарите, отбелязващи ценови спад. 

В Европа той е по-умерен с намаление при 41% от пазарите, като в повечето случаи то е в рамките на 10%. София попада именно в тази категория. За разлика от други европейски градове обаче, търсенето в българската столица е движено основно от местни купувачи, което създава потенциал за бързо възстановяване на пазара.

След временното „замръзване“ през пролетта на 2020 г., пазарът на луксозни имоти у нас показва устойчиво развитие. Данните на агенцията за луксозни имоти Unique Estates показват  ръст на запитванията и сделките през летните месеци и есента. Обемът на транзакциите доближава миналогодишните нива, което е показателно за възвръщане на активността. Единствено в сегмента над 1 млн. евро има спад на транзакциите, тъй като хората, които могат да си позволят подобни имоти, очакват намаление на цените, поясняват от компанията.

Нарастващото търсене на къщи с голям двор в околностите на София насочва вниманието към нови локации, които до момента са били извън полезрението на купувачите - Банкя, Горна Баня и Лозен. С появата на по-големи жилищни проекти и самостоятелни имоти от висок клас тези райони все по-видимо привличат клиентите, интересуващи се от извънградски имоти с повече пространство и уединение.  В някои случаи купувачите се насочват и към по-отдалечени локации, но с добър достъп, като голф игрищата в Правец и Разлог. 

Интересът е към къщи с голям двор, самостоятелни или в рамките на затворени комплекси. Има търсене и на парцели за строителство, но с квадратура над 3 дка. Желанието на хората, които купуват подобни имоти, е да си подсигурят място, където да избягат от града в случай на ново затваряне, поясняват от Unique Estates. В други случаи целта на покупката е да се смени апартаментът с по-голям, за да има повече пространство за обитателите му. При наемите се налага тенденцията за удължен престой – много често договорите са за сезонно ползване, например за 6 месеца.

„Промяната в ежедневието на по-заможните купувачи се отразява пряко върху изискванията им към жилището. Задължително става условието то да разполага с кабинет, особено при хората от корпоративния сектор. Клиентите държат също на обособена кухня и достатъчно лично пространство за всеки член на семейството. Модерните жилища отворен тип поетапно се трансформират в такива с по-обособени площи”, допълва Весела Илиева.

Скорошно проучване на Luxury Portfolio International за нагласите на заможните потребители откроява подобни тенденции и в глобален план. Участниците в него смятат, че личните пространства стават по-ценни от споделените, тъй като на много хора им се налага да работят, комуникират или учат от вкъщи. Това води до оптимизиране на помещенията в дома според нуждите на членовете на семейството. Например, лесни за пренареждане пространства се използват по различно време за учене онлайн, художествени занимания, индивидуални хобита и др. Все по-търсени стават удобства като домашния фитнес, офис или басейн, които също създават различни опции за повече лично пространство на потребителите. Съответно, липсата на достатъчно пространство е основната причина, поради която продавачите искат да се преместят в нов дом. 

ИНВЕСТИЦИЯ В ЛУКС

С ограничените възможности за пътуване и социален живот фокусът на заможните хора се измества от лайфстайл придобивки (автомобили, яхти, бижута) към инвестициите в дома и личното пространство. Това, отново според проучването на Luxury Portfolio International, е добра основа за стабилен имотен пазар през следващите месеци.

Според Весела Илиева подобни нагласи се наблюдават и на българския пазар. По думите ѝ през последните месеци се наблюдава интерес не само към покупки с цел задоволяване на жилищни нужди, но и към такива за инвестиране на спестявания.  

„Новото строителство е сегментът, който привлича много спестявания. Хората влагат парите си в такива имоти, тъй като се плаща разсрочено по време на строителството и първоначално трябва да направят само една вноска. Такива купувачи традиционно се насочват към затворени комплекси, както и към луксозните квартали на София – Изток, Лозенец, Иван Вазов, Витошката яка, Център“, изброи Весела Илиева. 

Според нея пазарът на луксозни имоти в момента е по-предвидим в сравнение с първата половина на годината. За разлика от пролетта, при новите ограничителни мерки купувачи и брокери са много по-подготвени, реагират спокойно на ситуацията. Развитието около ваксините за болестта също прави пазара по-предвидим и реакциите – по-балансирани. Прогнозите за 2021 г. са за стабилен в ценово отношение пазар и разумни очаквания от страна на купувачи и продавачи. Тъй като ограниченията за пътуване не се очаква да отпаднат веднага, основен двигател на сделките ще остане местното търсене.   

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 17.04   1355 г. – Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро. 1397 г. – За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски...