Локдаунът в Атина ще продължи заради резкия скок на новозаразените

26.02.2021 | 15:15
по статията работи: econ.bg
Локдаунът в гръцката област Атика няма да приключи в края на февруари, както бе предварително планирано. Причината – резкият скок в броя на коронавирусните инфекции в последните дни
Локдаунът в Атина ще продължи заради резкия скок на новозаразените
Снимка: под лиценза на creative commons

Локдаунът в гръцката област Атика няма да приключи в края на февруари, както бе предварително планирано. Причината – резкият скок в броя на коронавирусните инфекции в последните дни.

Засега правителството не уточнява до кога ще бъдат удължени строгите ограничителни мерки, които важат за Атика, но ситуацията в COVID отделенията в някои болници е критична.  Гръцкото правителство няма да вдига локдауна в регион Атика в края на месеца, както беше предварително планирано след рязък скок на коронавирусните инфекции и високи нива на заетост в интензивните отделения в болниците.

Метрополията, обхващаща и столицата Атина, където живее половината от населението на Гърция, се намира под строги ограничения, които трябваше да приключат до края на февруари. Но премиерът Кириакос Мицотакис заяви, че поради повишението в броя на новите случаи на заразяване повторното отваряне няма да се състои от 1 март. Атика в този момент има най-голямото вирусно натоварване, което засилва натиска върху болничната система с рекордни нива на хоспитализациите. Заетостта в интензивните отделения, лекуващи болни от COVID в Атика е 90 процента.

235 от общо 262 легла са заети. Въпреки че има над 6000 смъртни случая, Гърция се справи по-добре от повечето европейски страни в овладяването на пандемията и защитата на здравната система. Но в последните месеци държавните болници достигнаха лимита си. Здравни експерти твърдят, че колкото по-ефективно се спазват мерките, толкова по-бързо ще приключи локдаунът. В сряда общият брой на потвърдените инфекции бе 1913, от които половината са в регион Атика.

Училищата са затворени, работят само магазините, които продават стоки от първа необходимост в Атина, а наложеният вечерен час ограничава движението.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 05.04   1242 г. – Руските армии водени от Александър Невски разбиват рицарите на Тевтонския орден в Битката на Чудското езеро. 1614 г. – Във Вирджиния, индианката...