МВФ отново намали прогнозите си за глобалната икономика

20.01.2020 | 17:30
по статията работи: econ.bg
В своя зимен доклад "Световни икономически перспективи" МВФ прогнозира подобряване на растежа на глобалната икономика през 2020 година до 3,3%, след като през миналата година растежът се забави до 2,9%
МВФ отново намали прогнозите си за глобалната икономика
Снимка: БГНЕС

Международният валутен фонд понижи за пореден път прогнозите си за растежа на световната икономика през тази ио следващата година, но отбеляза, че вижда подобряване на икономическите перспективи в бъдеще, тъй като търговската сделка между САЩ и Китай предполага, че търговската и промишлената активност в световен план могат в скоро време да започнат да се измъкват от достигнатото дъно.

Представяйки последния доклад на пресконференция в Давос, Швейцария, управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че след икономическото забавяне през 2019 година би трябвало да има "умерен подем на глобалния растеж през тази и следващата година".

"Вече виждаме някои предварителни признаци на стабилизация, но все още не сме достигнали повратната точка", отбеляза Георгиева.

В своя зимен доклад "Световни икономически перспективи" МВФ прогнозира подобряване на растежа на глобалната икономика през 2020 година до 3,3%, след като през миналата година растежът се забави до 2,9%, отбелязвайки най-слабото си представяне от световната финансова криза преди около едно десетилетие.

За 2021 година МВФ очаква ново слабо подобрение на икономическия растеж до 3,4%, но след като през октомври 2019 година прогнозира по-добра експанзия за догодина от 3,6 на сто.

Това представлява шестата поредна низходяща ревизия на прогнозите на фонда от октомври 2018 година насам

Фондът отбеляза, че основна причина за новата низходяща ревизия на икономическите прогнози е по-рязкото от очакваното забавяне на растежа в Индия и някои други развиващи се пазари.

Според МВФ обаче отслабването на търговското напрежение между САЩ и Китай, което навреди в най-голяма степен на глобалната икономика през миналата година, се очаква да доведе до подобряване на пазарните нагласи на фона на "предварителните" индикации, че международната търговия и промишленото производство могат в скоро време да започнат да се измъкват от достигнатото дъно. Фондът оценява, че подписната "първа фаза" от търговската сделка САЩ-Китай ще отслаби негативното влияние върху глобалния икономически растеж от 0,8% до 0,5 на сто.

Пазарните нагласи също така изглежда подсилени и от широко базираната промяна към по-стимулираща парична и лихвена политика на централните банки, както и от намаляване на опасенията за Брекзит без сделка.

Въпреки това глобалните макроикономически данни все още не показват ясни признаци за поврат, като в същото време фондът отбеляза, че напрежението между САЩ и Иран, социалните вълнения и евентуално ново избухване на търговските напрежения са ключов повод за безпокойство.

За 2019 година МВФ вече очаква растеж на БВП на САЩ от 2,3% и от 2,0% през 2020 година, което е с по 0,1 процентни пункта под октомврийските прогнози, преди по-сериозно забавяне на икономическата експанзия до 1,7% през 2021-а година.

Относно Китай обаче фондът повиши оценката си за растежа на БВП от 6,1% през миналата година до 6,0% през настоящата година, преди забавяне на експанзията до 5,8% през 2021 година.

За еврозоната МВФ очаква икономическия растеж от 1,3% през настоящата година след слабо повишение на БВП с 1,2% през 2019 година, като за 2021-а очаква растеж от 1,4 на сто.

Фондът потвърди, че германският икономически растеж през миналата година ще достигне едва 0,5%, като ще се подобри слабо през 2020-а до 1,1% и през 2021 до 1,4 на сто.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 25.03   708 г. – Константин е избран за папа. 717 г. – Лъв III е коронясан за византийски император. 1306 г. – Робърт Брус става крал на Шотландия. 1655 г....