Местят се датите за изпитите от националното външно оценяване и зрелостните изпити

02.04.2020 | 09:20
по статията работи: econ.bg
фМинистърът на образованието и науката Красимир Вълчев дава брифинг по повод правителственото предложение за удължаване срока на обявеното извънредно положение
Местят се датите за изпитите от националното външно оценяване и зрелостните изпити
Снимка: под лиценза на creative commons

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев дава брифинг по повод правителственото предложение за удължаване срока на обявеното извънредно положение. В брифинга участват също заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова и директорът на дирекция „Съдържание на предучилищното и училищно образование“ Евгения Костадинова.

Има време до 14 май, при този сценарий ще се наложи да преместим изпитите от 4 до 10 дни – изпитите от НВО и зрелостните изпити. ДЗИ ще се проведат на 30 май и 1 юни. Това каза министър Вълчев.

Издаването на дипломите вероятно също ще се забави със 7-8 дни. Няма да има проблем за нормално завършване на годината, коментира Вълчев.

Училищата обменят практики, виждам подобряване на организацията на електронното дистанционно образование. Няма да има единно отучване, някои учители ще си вземат часовете допълнително, допълни Вълчев.

Има претоварване и на децата, и на учителите, по тази причина се създава национален виртуален център от психолози, които да работят с децата през следващите седмици.

Изпитите за след 7 клас ще бъдат на 13-15 юни, няма пречка да не се проведе НВО след 4 и 10 клас.

Изпитите след 4 клас ще бъдат преместени вероятно за 29-30 май, но окончателното решение се очаква да бъда следващата седмица, тъй като предстои съгласуване.

Като вариант има няколко съботи през юни да бъдат ползвани за отучване, но това не означава, че всички деца и учители ще отучват. По-скоро ще се компенсира това, което не се е случило в дистанционното електронно обучение. Най-ощетени в това отношение са дейностите по интереси - музика, изобразително изкуство.

ВУЗ-овете бяха подготвени за електронно обучение, стартираха ефективно, но проблемът е в част от практичното обучение. Те работят в режим на автономия, коментира още министърът на образованието.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 22.03   235 г. – Максимин Трак е провъзгласен за римски император. 238 г. – Гордиан I и неговият син Гордиан II са провъзгласени за римски императори. 1136 г. –...