НСИ разработва нови подходи за събиране на данни за уязвимите групи

02.08.2019 | 17:00
по статията работи: econ.bg
Националният статистически институт и Агенцията на Европейския съюз за основните права ще търсят иновативни методи за събиране на данни и осигуряване на индикатори за уязвимите групи
НСИ разработва нови подходи за събиране на данни за уязвимите групи
Снимка: НСИ

Националният статистически институт (НСИ) и Агенцията на Европейския съюз за основните права (FRA) ще търсят иновативни методи за събиране на данни и осигуряване на индикатори за уязвимите групи. Двете институции започват работа по проект „Нови подходи за генериране на данни за трудно достижими групи от населението, изложени на риск от нарушаване на техните права“, финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, който беше представен на пресконференция днес, 2 август.

„Идеята на проекта е да намерим подходи, чрез които да получим още по-изчерпателна картина за уязвимите групи в страната. А колкото по-подробни са данните, толкова по-стабилна е основата, върху която изпълнителната, законодателната и местната власт могат да стъпят, за да разработят по-ефективни политики за тези групи от населението.“ - коментира Диана Янчева, заместник-председател на НСИ.  

Работата на екипа статистици включва няколко последователни задачи. Експертите ще направят  проучвания на съществуващите добри практики и методи за идентифициране на уязвимите групи от населението, като ще изследват различни източници, ще ги анализират, ще проведат консултации със заинтересованите страни. Те ще определят критерии за идентифициране на уязвимите групи от населението, ще ги приложат, за да идентифицират групи, които ще бъдат изследвани, както и тематични области, които ще бъдат обхванати.

Ще бъде проведено и теренно изследване на 15 000 домакинства, а анализът на резултатите ще стане основа за тематични публикации за популяризиране на новите методи и подходи.

Според Магдалена Костова, директор на дирекция „Демографска и социална статистика“, идеята е резултатите, които екипът ще получи при проучването, да бъдат съотнесени към съществуващите данни, а получените индикатори да послужат например при оперативните програми. Андрей Иванов от Агенцията на ЕС за основните права даде пример с групата на т.нар. „скайп“ деца, чиито родители живеят извън България и за които в момента не знаем как това се отразява върху образованието им, здравния им статус и т.н. 

Проектът е с продължителност 30 месеца и се осъществява в рамките на програмата „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“. 

Финансирането на дейностите по проекта за две години и половина е в размер на 1 945 450 лв. и се осигурява с помощта на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 - 2021 г. (ФМ на ЕИП).  

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 25.03   708 г. – Константин е избран за папа. 717 г. – Лъв III е коронясан за византийски император. 1306 г. – Робърт Брус става крал на Шотландия. 1655 г....