На Халкидики може да няма ток до събота, много туристи си тръгват

11.07.2019 | 17:30
по статията работи: econ.bg
Тялото на възрастен рибар бе открито днес край западните брегове на полуостров Халкидики, с което броят на жертвите от снощната буря достигна 7. Шестима от загиналите са чужденци, но сред тях, както и сред стотината ранени, няма българи
На Халкидики може да няма ток до събота, много туристи си тръгват

Тялото на възрастен рибар бе открито днес край западните брегове на полуостров Халкидики, с което броят на жертвите от снощната буря достигна 7. Шестима от загиналите са чужденци, но сред тях, както и сред стотината ранени, няма българи.

Властите започнаха оглед и оценка на щетите в обширен район. На много места ураганен вятър е отнесъл покриви, соларни инсталации и леки конструкции. Пороите са унищожили и десетки автомобили.

В. "Етнос" съобщава за проблеми с тока и водоснабдяването, както и за това, че туристи са започнали масово да напускат. Кадри, разпространявани в гръцките медии, показват напълно унищожени плажни барове, ресторанти и кафенета, както и натрошени стотици шезлонги и чадъри.

Янис Куфидис, председател на Търговската камара на Халкидики, казва, че бизнесът понася големи загуби и че от четвъртък сутринта много летуващи - предимно от Балканите, дошли с личните си автомобили - поемат обратно. Сред причините да съкратят отпуската си е и това, че по курорти и плажове силно е пострадала инфраструктурата.

Аварийните служби твърдят, че по първоначални данни около 80% от района е останал без ток тази сутрин. За домакинствата и за бизнеса проблемът се влошава от това, че от 23 часа снощи хладилници и фризери с храна и продукти нямат захранване.

Основните усилия са хвърлени към възстановяване на съборени стълбове от два високоволтови електропровода. На местата, където е най-належащо - например при помпените станции, се изпращат генератори на армията и министерството за природните бедствия. Прогнозите са, че до петък сутринта би трябвало навсякъде да има ток, но не е изключено проблемите да продължат и до събота, тъй като на Касандра положението е най-сложно.

Очевидци на бедствието, разиграло се около 21 часа, разказват, че на места вятърът бил толкова силен, че покриви били отнесени на 500 м, а улични павилиони били повдигани във въздуха и запращани в другия край на улицата.

Докато се прави оглед и описване на щетите, вече са отпуснати първите 500 000 евро помощни средства от Атина за три общини - Неа Пропонтида, Касандра и Ситония.

Сред приоритетите е и обезщетяването на фермерите. Първите данни сочат за унищожена от градушки и силен дъжд парници и реколта от маслини, плодове и зеленчуци, памук, тютюн, грозде и др.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...