Националният борд по туризъм ще настоява за 9% ДДС и догодина

14.10.2021 | 15:15
по статията работи: econ.bg
Националният борд по туризъм ще настоява да бъде запазена намалената ставка от 9% ДДС за ски услугите (лифтове), хотелите, туроператорите и ресторантите в бюджета на държавата за 2022 година
Националният борд по туризъм ще настоява за 9% ДДС и догодина
Снимка: под лиценза на crative commons

Националният борд по туризъм (НБТ) ще настоява да бъде запазена намалената ставка от 9% ДДС за ски услугите (лифтове), хотелите, туроператорите и ресторантите в бюджета на държавата за 2022 година. Това съобщиха от браншовата организация. Мотивите са, че мярката ще подпомогне на бизнеса и ще стимулира сектора туризъм.

В допълнение към това държавата трябва да поеме и такса смет и половината от данък сгради на хотелите за една година, тъй като в момента те са непосилни за собствениците. Дори обектите, които не работят, продължават да дължат данък сгради и такса смет, посочват от Националният борд по туризъм. От организацията напомнят, че хотелският бизнес е единственият, който не е подпомогнат от държавата. "Готови сме и с други конкретни предложения, които да представим по време на предстоящото обсъждане на Закона за държавния бюджет за следващата година", посочва Полина Карастоянова, изпълнителен директор на браншовата организация.

Зимният туризъм първи ще понесе сериозни удари от ниската ваксинация, скъпия ток и липсата на кадри, смятат от борда. Също така се усеща острата нужда от кадри, които напускат туризма. Хотели в зимните курорти може и да не отворят заради тежката ситуация.

Зимните курорти все още не могат да определят цените на лифт картите заради поскъпването на електричеството и неяснотите дали ДДС ще остане 9% и през 2022 г., изтъкват от Националния борд по туризъм. Експертите й отбелязват, че в момента няма хоризонт за планиране на предстоящия сезон. Наблюдава се пълна неяснота и несигурност в сектора.

Хотелиерите в зимните курорти ще разчитат отново предимно на българските туристи. Интерес има заявен от Гърция, Турция, Северна Македония и Сърбия. Запитвания се наблюдават и от Полша. Бизнесът се надява да тръгнат чартърите от Ирландия и Великобритания.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...