Нови енергийни етикети на електрическите уреди от 1 март

26.02.2021 | 16:05
по статията работи: econ.bg
Нови енергийни етикети на домакинските електроуреди влизат на пазара от 1 март. Нов елемент при етикирането е QR кодът, който след сканиране ще отвежда потребителите в уебсайт, съдържащ информация за продукта
Нови енергийни етикети на електрическите уреди от 1 март
Снимка: БНР

Нови енергийни етикети на домакинските електроуреди влизат на пазара от 1 март. Нов елемент при етикирането е QR кодът, който след сканиране ще отвежда потребителите в уебсайт, съдържащ информация за продукта, съобщава БНР.

"Новите енергийни етикети на домакинските електроуреди ще видим на пазара още от началото на следващата седмица, въпреки че подмяната ще се осъществява поетапно. Обновеният етикет ще се появи с нов дизайн и с постоянна енергийна скала от А до G, като плюсовете ще изчезнат. Така уредите от сегашните най-високи енергийни класове слизат надолу по скалата в класовете С,D и Е. А с разработването на нови технологии, класовете нагоре по скалата постепенно ще се запълват с новите модели електроуреди:

"От 1 март нов етикет ще получат електронните екрани и телевизорите включително, битовите перални машини, пералните машини със сушилни, хладилните уреди и домакинските съдомиялни машини. А от 1 септември с нов етикет ще бъдат и светлинните източници, лампи и осветители" - обясни Искра Василева от Министерството на икономиката и съобщи, че етикетът ще съдържа информация и за консумацията на ресурси и шума, който уредите излъчват. "Едно домакинство, използвайки високоефективни уреди, би могло да спести от годишната сметка на електроенергия до 550 лв."

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 21.03   1191 г. – Целестин III става римски папа. 1201 г. – Българо-византийски войни: Започва Обсадата на Варна. 1590 г. – Персийско-османска война...