Вече има достатъчно информация за здравословните проблеми, които причиняват т.нар. Е-та в хранителните продукти - основно алергии. Това каза изпълнителният директор на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов, цитиран от БГНЕС.
Най-често добавката Е 250 се среща в колбасите и в други храни, като се използва най-вече, за да удължи трайността им. Добавката може да се намери също във вафли и в хлебни изделия, допълни Николов.
Сред най-критикуваните са подсладителите Е 951, Е 954 и най-вече аспартамът. Но най-опасно е количеството им в един продукт. Хората трудно разшифроват тези Е-та и цифрите им по етикетите и си купуват продукти, без да знаят какво реално съдържат те.
Николов смята, че трябва да има по-добра координация по линия на Световната здравна организация (СЗО). Когато съществуват данни в една държава, че определена добавка е опасна и забранена, нашите власти трябва да изискат тази информация и практиката да бъде приложена и у нас, категоричен е Богомил Николов.