ООН предупреди за приближаващ световен глад

19.05.2022 | 10:45
по статията работи: econ.bg
Генералният секретар Антониу Гутериш каза, че войната е влошила продоволствената несигурност в по-бедните страни поради нарастващите цени. Ако износът на Украйна не бъде възстановен, някои страни могат да се сблъскат с дългосрочен глад
ООН предупреди за приближаващ световен глад
Снимка: БГНЕС

Нахлуването на Русия в Украйна скоро може да предизвика глобална продоволствена криза, която може да продължи с години, предупреди ООН.

Генералният секретар Антониу Гутериш каза, че войната е влошила продоволствената несигурност в по-бедните страни поради нарастващите цени. Ако износът на Украйна не бъде възстановен, някои страни могат да се сблъскат с дългосрочен глад, добави той.

Конфликтът прекъсна доставките от пристанищата на Украйна, които някога са изнасяли огромни количества олио, както и зърнени храни като царевица и пшеница. Това намали глобалното предлагане и доведе до покачване на цената на алтернативите. Световните цени на храните са с почти 30% по-високи в сравнение със същото време на миналата година според ООН.

На министерска среща в ООН, посветена на кризата с доставките на храни, задълбочила се заради войната в Украйна, той каза, че "предстои да бъде извървян много път" до преодоляването на кризата и призова към добрата воля на всички страни за постигането на "пакетно споразумение" по въпроса,

Говорейки в Ню Йорк в сряда, Гутериш каза, че конфликтът - съчетан с последиците от изменението на климата и пандемията, "заплашва да вкара десетки милиони хора към продоволствена несигурност, последвана от недохранване и глад".

"Сега има достатъчно храна в нашия свят, ако действаме заедно. Но ако не решим този проблем днес, ще се сблъскаме с призрака на глобалния недостиг на храна през следващите месеци", добави Гутериш.

Той предупреди, че единственото ефективно решение на кризата е възстановяването на производството и износа на храни в Украйна, както и подновяване на експорта на торове от Русия и Беларус.

На заседанието Външният министър на Германия Аналена Бербок обвини Русия, че блокира износа на зърно от Украйна и го използва като оръжие във войната.

"Русия води тази война [с Украйна] с едно друго ужасно и могъщо оръжие - глад и лишения. Като блокира украинските пристанища, унищожава силози, шосета и железни пътища, Русия е започнала зърнена война, предизвиквайки глобална хранителна криза", каза Бербок, добавяйки, че "милиони вече са заплашени от глад, особено в Близкия изток и Африка", заради последиците от промените в климата, ковид пандемията и въоръжените конфликти в техните региони.

По данни на германското правителство руската армия е блокирала износа на 20 млн. тона зърно, предимно за страни от Северна Африка и Азия. Повечето от зърното се намира на пристанището в Одеса.

САЩ обявиха, че отпускат още четвърт милиард долара за спешна продоволствена помощ в света. Държавният секретар Антъни Блинкен съобщи, че Конгресът скоро ще трябва да одобри отпускането на 5.5 млрд. долара за хуманитарна помощ и за решаване на проблема с продоволствената сигурност в света.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...