Обединението на шофьорите иска отлагане на старта на тол системата с месец

21.02.2020 | 09:00
по статията работи: econ.bg
Обединението на шофьорите иска отлагане на старта на тол системата с месец
Снимка: bgtoll

От Българско обединение на шофьорите поискаха отлагане на старта на тол системата поне с месец. Превозвачите обаче поискаха само няколко дни отсрочка с аргумента за липсата на готовност да излязат на пътя на 1-ви март, снабдени с необходимите устройства за отчитане.

Това те направиха в парламентарната комисия по регионално развитие, която изслуша ресорния министър Петя Аврамова за готовността за преминаване към новия вид таксуване за движение по републиканските пътища.

Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи обясни за липсата на готовност.

„Тези превозни средства, които са оборудвани с GPS, трябва да минат през една процедура, през сключване на договор - тристранен договор; национален доставчик на услуги; доставчик на декларирани данни; превозвач - за това нещо се иска чисто физическо време. Представете си, от 14 000 фирми, лицензирани превозвачи, и поне още толкова, които извършват превози за собствена сметка, как ще се случи?! Аз не го виждам“.

Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова призова превозвачите да се снабдят с оборудването за измерване, тъй като тол таксуването за превозните средства над 3,5 тона ще стартира на 1-ви март. Апелът на министър Аврамова е превозвачите да направят избора си колкото се може по-бързо между трите възможни начина на отчитане, за да тръгне системата плавно: 

„Това е моята молба и апел, кой с каквото е възможно в неговия бранш да помогне плавно и постепенно да въведем тол системата. И аз вярвам, че с общи усилия този процес ще мине и ние ще въведем успешно системата в България“.

30 хиляди бордови устройства има на склад, в тридневен срок те се изпращат по куриер, като монтаж не е необходим. Сключването на договорите ще става по електронен път, каза още министърът.

„Тол системата ще заработи на 1-ви март“, каза в предаването „Нещо повече“ инж. Ясен Ишев – председател на УС на Научно-техническия съюз по транспорта. Според него много е намалена тарифата, той я определи като символична – от 3 ст. до 20 ст.. Инж. Ишев прогнозира, че в следващите месеци тя ще започне да се повишава. Той изрази притеснение, че не е ясно откъде ще дойдат необходимите средства за поддръжка на пътищата. Според него има основания за опасения, че ще започне влошаване на състоянието на инфраструктурата.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 19.03   238 г. – Гордиан I e провъзгласен от сената за антиимператор на Максимин Трак. Неговият син Гордиан II e сърегент. Двамата управляват само до 9 април. 238 г. е...