От 1 януари цигарите и алкохолът ще имат нови акцизни бандероли

26.09.2017 | 17:15
по статията работи: econ.bg
По закон министърът утвърждава новите образци три месеца преди влизането им в сила, а заповедите за това са публикувани в днешния брой на "Държавен вестник"
От 1 януари цигарите и алкохолът ще имат нови акцизни бандероли

Тютюневите изделия и бутилираните алкохолни напитки ще се продават с нов бандерол от 1 януари 2018 г., съобщи Министерството на финансите.

По закон министърът утвърждава новите образци три месеца преди влизането им в сила, а заповедите за това са публикувани в днешния брой на "Държавен вестник".

47491e82-eb01-0c84-8b01-1694d10dab20

Образец на новия бандерол за бутилирани алкохолни напитки с код по КН 2208 и с алкохолно съдържание, равно и превишаващо 15 % vol, предназначени за реализация на вътрешния пазар.

Единичните цени на бандеролите се запазват - за тютюневи изделия e 0.013 лв., а за алкохолни напитки – 0.032 лв.

Новото при бандеролите за тютюневи изделия е QR кодът с URL линк до сайта на Министерството на финансите. Кодът е стандартен и може да се прочете чрез смартфон или таблет с всяко безплатно приложение за четене на QR код.

9cb911b7-5617-2b4f-4aba-cc13249a162a

В съответствие с чл. 20, ал. 1 от Закона за безмитната търговия, бутилирани алкохолни напитки с код по КН 2208 и с алкохолно съдържание, равно и превишаващо 15% vol, предназначени за търговските обекти, които са лицензирани за безмитна търговия, се продават само с поставен върху потребителската опаковка бандерол, на който е написано "Duty Free".

Акцизните стоки, облепени с действащите към момента бандероли, ще могат да се продаватдо изчерпването им, но не по-късно от 31 декември 2018 г. Дължимият акциз е платен при тяхното освобождаване за потребление и както бюджетът, така и търговците на едро и на дребно няма да понасят загуби от продажбата на акцизните стоки, облепени със стар бандерол, уверява ведомството.

Лицензираните складодържатели трябва да върнат неизползваните бандероли в митницата, от която са ги получили, в 30-дневен срок от влизане в сила на новите образци.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...