ПРАВИЛНИК ЗА ДЕЙНОСТТА И СТРУКТУРАТА НА ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ "ТРАНСПОРТНО СТРОИТЕЛСТВО И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ"

Издаден от Министерството на транспорта и съобщенията
Обн. ДВ. бр.13 от 5 Февруари 2002г., изм. ДВ. бр.63 от 15 Юли 2003г., изм. ДВ. бр.91 от 15 Ноември 2005г., изм. ДВ. бр.67 от 18 Август 2006г., изм. ДВ. бр.1 от 4 Януари 2008г., изм. ДВ. бр.31 от 23 Април 2010г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (Изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) С този правилник се определят структурата, дейността и организацията на работата на държавното предприятие "Транспортно строителство и възстановяване", София, наричано накратко "предприятието".

 

Чл. 2. (1) Предприятието е образувано със Закона за преобразуване на Строителните войски, Войските на Министерството на транспорта и Войските на Комитета по пощи и далекосъобщения в държавни предприятия (ДВ, бр. 57 от 2000 г.).

(2) Предприятието е юридическо лице със седалище София.

 

Чл. 3. (Изм. - ДВ, бр. 67 от 2006 г.) Предприятието има фирмено наименование "Държавно предприятие "Транспортно строителство и възстановяване", фирмен знак и печат.

 

Чл. 4. (1) Предприятието осъществява предмета си на дейност съгласно чл. 4, ал. 1 от Закона за преобразуване на Строителните войски, Войските на Министерството на транспорта и Войските на Комитета по пощи и далекосъобщения в държавни предприятия и изпълнява основните публични задачи, посочени в чл. 4, ал. 2 от същия закон.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Предприятието може да осъществява и други дейности, които подпомагат, съпътстват и/или допълват основния му предмет на дейност.

 

Чл. 5. (1) Предприятието осъществява основния си предмет на дейност, определен в чл. 4, ал. 1 и в чл. 6 от Закона за преобразуване на Строителните войски, Войските на Министерството на транспорта и Войските на Комитета по пощи и далекосъобщения в държавни предприятия, единствено чрез приходи от собствената си дейност и има пълна финансова самостоятелност.

(2) Дейността на предприятието за изпълнение на публичните му задачи се финансира със средства от републиканския бюджет при условия и по ред, определени от Министерския съвет.

(3) Средствата по ал. 2 не могат да се изразходват за финансиране на основния предмет на дейност на предприятието.

(4) (Доп. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Предприятието организира и осъществява счетоводството си съгласно Закона за счетоводството, като съставя консолидиран финансов отчет за предприятието и финансови отчети поотделно за поделенията.

 

Чл. 6. (1) Държавата не отговаря за задълженията на предприятието.

(2) Предприятието отговаря за своите задължения при изпълнение на основния си предмет на дейност с предоставеното му имущество - частна държавна собственост.

 

Глава втора.
УПРАВЛЕНИЕ НА ПРЕДПРИЯТИЕТО

Раздел I.
Обща разпоредба

Раздел II.
Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията (Загл. изм. - ДВ, бр. 67 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 31 от 2010 г.)

Раздел III.
Управителен съвет

Чл. 9а. (Нов - ДВ, бр. 67 от 2006 г.) Членовете на управителния съвет не могат да извършват от свое или от чуждо име конкурентна на извършваната от предприятието дейност и да бъдат в договорни отношения с други предприятия, дружества или сдружения със сходен предмет на дейност.

 

Чл. 9б. (Нов - ДВ, бр. 67 от 2006 г.) Не може да бъде член на управителния съвет лице, което е:

1. осъждано за престъпление от общ характер;

2. съпруг или роднина по права или по съребрена линия до четвърта степен и по сватовство до трета степен включително с друг член на органите на управление на предприятието.

 

Чл. 9г. (Нов - ДВ, бр. 67 от 2006 г.) Членовете на управителния съвет са длъжни да пазят търговската тайна и търговския престиж на предприятието.

 

Чл. 12. Председателят на управителния съвет, а в негово отсъствие - заместник-председателят, организира и ръководи заседанията на управителния съвет.

 

Раздел IV.
Главен директор

Раздел V.
Контролен съвет (Отм. - ДВ, бр. 31 от 2010 г.)

Глава трета.
ДЕЙНОСТ НА ПРЕДПРИЯТИЕТО

Раздел I.
Търговска дейност

Чл. 17. (Изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Дейността на предприятието се основава на принципите на търговското и гражданското право и се осъществява на територията на страната и в чужбина.

 

Чл. 18. (1) Основният предмет на дейност на предприятието съгласно чл. 4, ал. 1 от Закона за преобразуване на Строителните войски, Войските на Министерството на транспорта и Войските на Комитета по пощи и далекосъобщения в държавни предприятия е:

1. строителство, поддържане и възстановяване на транспортни обекти;

2. проектиране, строителство, ремонт и предприемачество в областта на транспортните комуникации.

(2) Предприятието осъществява и други дейности, които подпомагат, съпътстват и/или допълват основния му предмет на дейност и не са забранени със закон.

(3) (Нова - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) За подобряване на финансово-икономическото си състояние предприятието, съобразено с потенциала и предоставените му активи, може да развива и други дейности.

 

Чл. 19. Предприятието осъществява основния си предмет на дейност по чл. 17 единствено чрез приходи от търговския си оборот и в това отношение има пълна финансова самостоятелност и независимост от бюджетни субсидии.

 

Чл. 20. (1) Предприятието може да бъде изпълнител по договори за обществени поръчки. То може да изпълнява и да възлага обществени поръчки, свързани с отбраната и сигурността на страната, които са предмет на държавна тайна, или тяхното изпълнение трябва да е придружено със специални мерки за сигурност, както и при преодоляване на последици от кризи при условия и по ред, определени с акт на Министерския съвет.

(2) Предприятието възлага обществени поръчки, когато се разпорежда със средства, предоставени от републиканския бюджет.

 

Чл. 21. Предприятието извършва търговска дейност по общия ред с незаетите си ресурси по изпълнение на задължителните обществени поръчки.

 

Раздел II.
Публични задачи

Глава четвърта.
СТРУКТУРА НА ПРЕДПРИЯТИЕТО

Раздел I.
Общи положения

Чл. 23. (Доп. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Структурата на държавното предприятие е тристепенна:

1. главно управление;

2. поделения;

3. (нова - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) райони.

 

Раздел II.
Главно управление

Общи положения

Чл. 24. (1) (Предишен текст на чл. 24 - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Главното управление на държавното предприятие "Транспортно строителство и възстановяване" осъществява административно-техническо, инженерно, финансово, материално и правно осигуряване и контрол на дейността на предприятието.

(2) (Нова - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Предприятието има официален печат с кръгла форма, в средата на който е изобразен фирменият знак с надпис в горната част ДП "Транспортно строителство и възстановяване", а в долната - Главно управление.

 

Чл. 25. (Изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 67 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 1 от 2008 г.) Главното управление е организирано в пет дирекции и три самостоятелни отдела:

1. дирекция "Строителство";

2. дирекция "Собственост и стопански дейности";

3. дирекция "Публични задачи";

4. дирекция "Безопасност и управление на качеството";

5. (отм. - ДВ, бр. 1 от 2008 г.)

6. дирекция "Финансово-икономическа";

7. (отм. - ДВ, бр. 1 от 2008 г.)

8. отдел "Правен";

9. отдел "Човешки ресурси";

10. отдел "Връзки с обществеността и протокол".

 

Дирекция "Строителство"

(Загл. "Управление "Механизация и автотранспорт" изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г., зал. - ДВ, бр. 67 от 2006 г.)

Чл. 27. (Изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г., отм. - ДВ, бр. 67 от 2006 г.)

 

Чл. 27а. (Нов - ДВ, бр. 63 от 2003 г., отм. - ДВ, бр. 67 от 2006 г.)

 

(Загл. "Дирекция "Административно-информационно обслужване, стопански дейности и собственост" изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г., зал. - ДВ, бр. 67 от 2006 г.)

Чл. 28. (Изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г., отм. - ДВ, бр. 67 от 2006 г.)

 

Чл. 28а. (Нов - ДВ, бр. 63 от 2003 г., отм. - ДВ, бр. 67 от 2006 г.)

 

Дирекция "Собственост и стопански дейности"

Чл. 28б. (Нов - ДВ, бр. 67 от 2006 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 31 от 2010 г.) Дирекция "Собственост и стопански дейности" изпълнява функции по организиране цялостната дейност на предприятието във връзка с придобиването, управлението и разпореждането с имоти и вещи - държавна собственост, възлагането на обществени поръчки за строителство, предоставяне на услуги и доставка на стоки, стопанисването и управлението на предоставените на предприятието почивни бази и хотели и по организиране на дейността на главното управление по отношение на административно-техническото осигуряване и снабдяването. Дирекцията подпомага и осигурява осъществяването на правомощията на главния директор по отношение на:

1. управлението на имоти и вещи - държавна собственост;

2. отдаването под наем на имоти или части от тях и движими вещи - държавна собственост;

3. настаняването под наем във ведомствени жилища и ателиета за индивидуална творческа дейност, предоставянето под наем на ведомствени гаражи и паркоместа;

4. придобиването и разпореждането с имоти и вещи - частна държавна собственост;

5. продажбата и замяната на държавни жилища, ателиета и гаражи;

6. организирането на дейността по актуване на имотите - държавна собственост;

7. създаването и поддържането на ведомствен регистър на имотите на предприятието;

8. подготовката, провеждането и участието в процедури за възлагане на обществени поръчки за доставка на стоки, предоставянето на услуги и строителство;

9. изготвянето на становища и предложения по правни проблеми и оказване на правна помощ във връзка с управлението, придобиването и разпореждането с имуществото на предприятието;

10. стопанисването и управлението на предоставените на предприятието почивни бази и хотели;

11. планирането, организирането, категоризирането и финансирането на хотелиерската дейност;

12. организирането и осигуряването на цялостната дейност на главното управление по административно-техническото и стопанското обслужване на дейността на предприятието;

13. организацията на деловодната обработка, архивирането и съхраняването на кореспонденцията и документацията;

14. изграждането и поддържането на информационна система и база данни, необходими за функционирането на предприятието;

15. организирането и координирането на информационното обслужване;

16. систематизирането и съхраняването на документите и другите материали на администрацията в съответствие с изискванията на Закона за държавния архивен фонд;

17. организирането и извършването на снабдяването, съхраняването, стопанисването и използването на стоково-материалните ценности;

18. стопанисването, поддържането, опазването и охраната на имуществото на предприятието, обслужването и ремонта на сградния фонд, техническата поддръжка на инсталациите и поддържането на хигиената, обслужването на дейността на предприятието с транспорт, пощенски, телефонни, факсни, сервизни, технически, енергийни, водоснабдителни услуги, снабдяването с консумативи и инвентар;

19. сключването на договори за предоставяне на услуги и доставка на стоки;

20. контрола по изпълнение на сключените договори за предоставяне на услуги и доставка на стоки;

21. създаването на информационен архив за организираните и проведените процедури за възлагане на обществени поръчки за предоставяне на услуги и доставка на стоки;

22. други дейности, възложени от главния директор на предприятието.

(2) Дирекцията по ал. 1 се ръководи от директор, който:

1. организира, планира, ръководи, контролира и отчита изпълнението на задачите, възложени на дирекцията;

2. подпомага главния директор на предприятието при осъществяване на неговите правомощия;

3. се отчита за своята дейност пред главния директор на предприятието;

4. (изм. - ДВ, бр. 31 от 2010 г.) предлага за назначаване, преназначаване и освобождаване от длъжност на служителите от дирекцията и дава становище за назначаването и освобождаването от длъжност на ръководителите на отдели по това направление в поделенията;

5. предлага за награждаване и за налагане на дисциплинарни наказания на служителите от дирекцията;

6. изпълнява и други функции, възложени му от главния директор на предприятието.

 

Чл. 28в. (Нов - ДВ, бр. 67 от 2006 г.) (1) Дирекцията по чл. 28б е организирана в отдели.

(2) Отделите по ал. 1 се ръководят от началници, чиито правомощия се определят в длъжностни характеристики, утвърдени от главния директор на предприятието.

 

Дирекция "Безопасност и управление на качеството" (Загл. изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 67 от 2006 г.)

Чл. 29а. (Нов - ДВ, бр. 63 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 67 от 2006 г.) (1) Дирекцията по чл. 29 е организирана в отдели.

(2) Отделите по ал. 1 се ръководят от началници, чиито правомощия се определят в длъжностни характеристики, утвърдени от главния директор на предприятието.

 

Дирекция "Публични задачи"

Чл. 30а. (Нов - ДВ, бр. 63 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 67 от 2006 г.) (1) Дирекцията по чл. 30 е организирана в отдели.

(2) Отделите по ал. 1 се ръководят от началници, чиито правомощия се определят в длъжностните им характеристики, утвърдени от главния директор на предприятието.

 

Чл. 31. (Изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г., отм. - ДВ, бр. 67 от 2006 г.)

 

Дирекция "Одит"

Чл. 31а. (Нов - ДВ, бр. 67 от 2006 г., отм. - ДВ, бр. 1 от 2008 г.)

 

Чл. 31б. (Нов - ДВ, бр. 67 от 2006 г., отм. - ДВ, бр. 1 от 2008 г.)

 

Дирекция "Финансово-икономическа" (Загл. изм. - ДВ, бр. 67 от 2006 г.)

Чл. 32а. (Нов - ДВ, бр. 63 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 67 от 2006 г.) (1) Дирекцията по чл. 32 е организирана в отдели.

(2) Отделите по ал. 1 се ръководят от началници, чиито правомощия се определят в длъжностните им характеристики, утвърдени от главния директор на предприятието.

 

Дирекция "Обща администрация"

Чл. 32б. (Нов - ДВ, бр. 67 от 2006 г., отм. - ДВ, бр. 1 от 2008 г.)

 

Чл. 32в. (Нов - ДВ, бр. 67 от 2006 г., отм. - ДВ, бр. 1 от 2008 г.)

 

Отдел "Правен"

Отдел "Човешки ресурси"

Отдел "Връзки с обществеността и протокол"

Раздел III.
Поделения на предприятието

Чл. 34. (Изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Поделенията на предприятието са:

1. поделение "Транспортно строителство и възстановяване" със седалище София;

2. поделение "Транспортно строителство и възстановяване" със седалище Пловдив;

3. поделение "Транспортно строителство и възстановяване" със седалище Горна Оряховица;

4. поделение "Транспортно строителство и възстановяване" със седалище Варна.

5. (отм. - ДВ, бр. 1 от 2008 г.)

6. (отм. - ДВ, бр. 1 от 2008 г.)

7. (отм. - ДВ, бр. 1 от 2008 г.)

 

Чл. 35. Поделенията по чл. 34:

1. се представляват от своя директор;

2. (доп. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) водят самостоятелно счетоводство и съставят отделни финансови отчети по Закона за счетоводството;

3. (доп. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) откриват разплащателна сметка в банка и уведомява писмено за нея главното управление на предприятието;

4. се разчитат пряко или по ред, определен от главното управление на предприятието с републиканския бюджет и бюджета на Националния осигурителен институт;

5. имат свой печат;

6. сключват договори след упълномощаване от главния директор;

7. задължително отчисляват и превеждат в главното управление определените им финансови средства за издръжка на дейността;

8. (нова - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) се регистрират по регистър "БУЛСТАТ";

9. (нова - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) сключват от свое име, за своя сметка и на своя отговорност търговски и други договори след разрешение от главния директор;

10. (нова - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) водят от свое име и за своя сметка съдебни и арбитражни дела.

 

Чл. 38. Органите за управление на поделенията са:

1. директор;

2. (изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) заместник-директор на поделението (главен инженер).

 

Директор на поделение

Чл. 39. (1) Поделението на предприятието се ръководи и представлява от директор.

(2) Директорът на поделението се назначава и освобождава от длъжност от главния директор на предприятието.

 

Чл. 41. (Изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) (1) Управленията на поделенията организират дейността си в отдели по следните направления:

1. строителство;

2. (изм. - ДВ, бр. 67 от 2006 г.) собственост и стопански дейности;

3. публични задачи;

4. механизация и автотранспорт;

5. финансово-счетоводна дейност;

6. (нова - ДВ, бр. 67 от 2006 г.) безопасност и управление на качеството.

(2) Отделите по ал. 1 се ръководят от началници и функционалните им задължения се определят от директора на поделението.

 

Раздел IV.
Райони на поделенията (Нов - ДВ, бр. 63 от 2003 г.)

Раздел V.
Структури на централно подчинение (Нов - ДВ, бр. 63 от 2003 г.)

Чл. 41д. (Нов - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 91 от 2005 г.) Хотел "Дряново" - Дряново, хотел "Копривки" - Пловдив, хотел "Роса" - Варна, и хотел "Лозенец" - Лозенец, се ръководят от управители на хотели.

(2) (Нова - ДВ, бр. 31 от 2010 г.) Хотелите:

1. се представляват от своя управител;

2. водят самостоятелно счетоводство и съставят отделни финансови отчети по Закона за счетоводството;

3. откриват разплащателна сметка в банка и уведомяват писмено за нея главното управление на предприятието;

4. се разчитат пряко или по ред, определен от главното управление на предприятието, с републиканския бюджет и бюджета на Националния осигурителен институт;

5. имат свой печат;

6. сключват договори след упълномощаване от главния директор;

7. задължително отчисляват и превеждат в главното управление определените им финансови средства за издръжка на дейността;

8. се регистрират по регистър "БУЛСТАТ".

(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 31 от 2010 г.) Функционалните правомощия на управителите на хотели по ал. 1 се определят в длъжностната характеристика, утвърдена от главния директор на предприятието.

(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 31 от 2010 г.) Управителите на хотели се назначават и освобождават от длъжност от главния директор на предприятието.

(5) (Изм. - ДВ, бр. 67 от 2006 г., предишна ал. 4 - ДВ, бр. 31 от 2010 г.) Административно-стопанското управление и контролът на хотелите се осъществяват от главното управление.

 

Глава пета.
ОРГАНИЗАЦИЯ НА РАБОТА

Чл. 44. (1) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Документите, изпратени до главното управление на предприятието или до управленията на поделенията от държавни и местни органи, от юридически или физически лица, се завеждат в деловодството във входящия регистър, като се отбелязват датата и часът на получаването им.

(2) При получаване на документи се извършва проверка за наличието на всички материали, посочени в тях, и се образува служебна преписка.

 

Чл. 45. (1) Служебната кореспонденция подлежи на насочване според адреса или съдържанието й.

(2) Главният директор и директорите на поделения разпределят служебните преписки с резолюция до съответните ръководители на управленски звена. Резолюцията съдържа указания със срок за изпълнение, дата и подпис.

(3) Разпределението на служебните преписки за работа се извършва веднага след постъпването им в деловодството.

 

Чл. 46. (Изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Достъпът в сградата на главното управление на предприятието или в управленията на поделенията на външни лица се разрешава след издаване на пропуск или представяне на документ, разрешаващ влизането, съгласно правилника за охрана и пропускателния режим в предприятието, утвърден със заповед на главния директор на предприятието.

 

Чл. 47. Правилникът за вътрешен трудов ред в предприятието се утвърждава от главния директор.

 

Заключителни разпоредби

Параграф единствен. Правилникът се издава на основание чл. 11, ал. 2 от Закона за преобразуване на Строителните войски, Войските на Министерството на транспорта и Войските на Комитета по пощи и далекосъобщения в държавни предприятия (ДВ, бр. 57 от 2000 г.).

 

ПРАВИЛНИК ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ДЕЙНОСТТА И СТРУКТУРАТА НА ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ "ТРАНСПОРТНО СТРОИТЕЛСТВО И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ"

(ОБН. - ДВ, БР. 67 ОТ 2006 Г.)

§ 43. Навсякъде думите:

1. "Министър/а/ът на транспорта и съобщенията" се заменят с "Министър/а/ът на транспорта".

2. "Началник/а на управление" се заменят с "директор/а на дирекцията".

3. "Управление/то" се заменя с "Дирекция/та".

 

ПРАВИЛНИК ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ДЕЙНОСТТА И СТРУКТУРАТА НА ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ "ТРАНСПОРТНО СТРОИТЕЛСТВО И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ"

Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив