Помощта на Министерството на туризма е само за около 30% от екскурзоводите

23.02.2021 | 14:45
по статията работи: econ.bg
Гилдията на екскурзоводите и планинските водачи беше сред най-ощетените от пандемията. Още през септември 2020 г. на тях им беше обещана, а едва преди десетина дни – въведена, мярка за подкрепа
Помощта на Министерството на туризма е само за около 30% от екскурзоводите
Снимка: под лиценза на creative commons

Гилдията на екскурзоводите и планинските водачи беше сред най-ощетените от пандемията. Още през септември 2020 г. на тях им беше обещана, а едва преди десетина дни – въведена, мярка за подкрепа.

Става дума именно за проект на Министерството на туризма, финансиран по оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност", обявена обществена поръчка за 2,5 млн. лв., с които ще се инициира заетост чрез техните сдружения и в подкрепа на политиката за развитие на туристическите райони.

За обществената поръчка се очакват кандидати с близо 5000 презентации и виртуални турове. Заявките си подават до 14 март т.г.

Още след първия локдаун много хора от туристическия бранш се надяваха на подкрепа, но – напразно. С течение на времето някои от тях потърсиха други занимания, дори друга сфера на професионална реализация, отбеляза пред Радио София Георги Божинов - екскурзовод и планински водач на свободна практика.

„Вече има обявена помощ, която отдавна чакаме. Оказва се обаче, че кандидати за такава помощ не могат да бъдат индивидуални екскурзоводи и планински водачи, а членове на професионални организации.“

Божинов съобщи, че де факто такива членове са 607 души. И само те могат да кандидатстват и да бъдат подпомогнати. Регистрираните екскурзоводи и планински водачи са повече от 2000.

За да бъдат увеличени потенциалните получатели на такава помощ, или трябва да се влезе в професионална организация, или да се променят условията, които позволяват участие в обществената поръчка, уточни Георги Божинов.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 14.03   1492 г. – Испанската кралица Изабела заповядва да бъдат експулсирани 150 000 евреи, в случай че не приемат християнството. 1697 г. – Последният свободен град...