Преглед на икономическите теми в печата, 20 януари

20.01.2020 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 20 януари
Снимка: под лиценза на creative commons

"Филтрите за комини дават чист въздух на София"

Електростатичните филтри за комини еече дават ефект на територията на Столична община, показват събраните данни до момента.

„До сега в града са монтирани над 100 устройства като мярка за намаляване замърсяването на въздуха от битово отопление. Голяма част от тях са в район „Красна поляна". С всеки филтър се намаляват вредните емисии с около 80%", потвърди зам.-кметът по екологията Йоана Христова.

Преди дни тя направи проверка как работят поставените устройства, на която присъства и управителят на ДЗЗД „Филтърни системи България" Даниел Дамянович. Консорциумът спечели и в момента изпълнява обществената поръчка за монтаж на филтрите в София. Според данните само сто от тях са спестили отделянето на над 1.5 тона вредни емисии във въздуха в столицата, като предстои поставянето на общо 2000. Ефектът от тях се усеща незабавно - когато технологията работи, тя започва да улавя фините прахови частици с индекс 10. Няма я и миризмата от комините на къщите, чийто домакинства се отопляват на дърва и въглища.

„Труд" попита местната управа на столицата на какъв етап е изпълнението на проекта „Ефективно използване на новите технологии за чист атмосферен въздух" (AIRTHINGS), финансиран по програма „Балкани - Средиземно море 2014 - 2020", откъдето идват парите за поставянето на филтрите. Оттам припомниха, че работата е започнала още през есента на 2018 г.

„Тогава, като демонстрационна мярка, бяха монтирани 10 броя филтри в район „Красна поляна". Впоследствие са сложени още 25, вече по пилотен проект", казват от общината за „Труд". И добавят, че вече протича изпълнението на договора за монтаж на 2000 устройства, които по план трябва да се сложат до 2023 г.

в. "Труд"

"Как въздухът да е чист, като 53,9% от домовете са на дърва и въглища"

Независимо от мерките за чистотата на въздуха, 53,9% от жилищата в България продължават да се отопляват с дърва и въглища.

Делът на топлофицираните с централно топлоснабдяване е повече от скромен - едва 15,1%, а тези, които се отопляват на ток - най-често климатик, е 28,6%. Газифицираните са пренебрежимо малко - само 2% или не повече от 50 хиляди жилища.

Това описва доклад за изпълнението на действащата до м.г. жилищна стратегия, който регионалното министерство публикува тези дни. Стратегията е била приета през 2004 г. със срок на действие до 2019 г. и в момента ведомството подготвя нова.

На дърва и въглища се греят през зимата 1 милион и 437 хиляди български жилища, като най-малък е този дял в столицата - само 11,7%. Но във всички останали областни градове надхвърля 35%, а в Смолян е дори 90%. Има и един съвсем незначителен дял от жилищата - само 0,5%, които се отопляват с локални парни инсталации на нафта или термопомпи.

Отопляването с дърва и въглища според доклада е без алтернатива за социално слабите домакинства и на практика у нас 70% от бедните се отопляват по този начин.

в. "24 часа"

"Шефове жилят работници и държавата с ваучери"

Дупка в закона оставя ваучерите за храна, които са една от основните социални придобивки в частния сектор, реално на самоконтрол. Това пък води до случаи, в които работодатели жилят работниците си, като не им дават ДМС-то, в случай че са болни. Това алармира пред „Монитор" секретарят по социална политика на КТ „Подкрепа" Александър Загоров.

По този начин обаче освен работника фирмите жилят и държавната хазна. Причината е, че тя, тъй като няма механизъм, по който да провери дали ваучерите са достигнали до персонала, дава данъчни облекчения на дружеството въз основа само на декларираните от него цифри.

Ваучерите за храна са най-предпочитаният и използван метод от фирмите в България за предоставяне на допълнителни месечни доходи на служителите. В колективния трудов договор - в тези фирми, където изобщо го има, се вписват правилата за получаване на този тип социална придобивка, но дали и как се спазват правилата по договора е въпрос единствено на решение на работодателя. Синдикатите са включени в разписването на правилата за фирмите, в които има синдикална организация. „В случаи на нарушение или сигнал до нас се стремим да проверим и отстраним проблема", разясни още Загоров. Има сигнали от служители, ощетени и не получили полагащите им се ваучери за храна, защото са ползвали болничен, а работодателите им решават да удържат полагащите им се за храна ваучери. Това е абсолютно нарушение, защото тази система е за всички, болен-здрав - 60 лева се полагат под формата на ваучери за храна, категоричен е Александър Заговор. До глоба на фирмата обаче не може да се стигне, защото Главната инспекция по труда (ГИТ) не контролира и не може да санкционира, ако някой не си е получил ваучерите.

Оттам посочиха, че дори при получени сигнали те могат да проверят само дали има подписан колективен трудов договор. Ако установят, че няма, могат да издадат предписания, но не и да наложат глоби. Реално обаче, защото по закон няма задължение да се оставят писмени следи дали се дават или не ваучерите на работниците, няма как да проверят стигнали ли са те до служителите. По този начин и НАП няма как да знаят дали даденото облекчение е за реално изпълнен социален ангажимент или просто ДМС-то е останало за ползване на шефа.

в. "Монитор"

"Синдикалистка изнудвала директори с подписка"

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева изнудва директори на училища и детски градини да правят задължителни подписки и да легитимират необходимостта от задължителна градина от 4-годишна възраст, сигнализираха родители до медиите. Те цитират писмо на Такева, в което се казва, че всички директори трябва да организират подписката сред учителите и персонала на подопечните им учебни заведения и да я представят в оригинал на синдиката до 24 януари. В писмото се посочва изрично, че подписката е подкрепена от МОН и за това са уведомени регионалните управления по образование. Към писмото е приложена подписката заедно с указанията за попълване, както и аргументи, които родителите определиха като "нелепи".

Родителите са възмутени и от задължителния характер на инициативата. Майките питат дали е допустимо Такева да се занимава с писма с ултимативно съдържание и какво ще стане с хората, които откажат да сложат подписа си.

"Това е манипулативна подписка, която има за цел единствено изкуствено да подкрепи идеята на МОН за въвеждане на институционализирането на децата задължително от четиригодишна възраст. Това единствено идва да каже, че е време да си подадете оставката", обръщат се родителите към Янка Такева.

в. "Дума".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...