През 2018 г. оборотът на предприятията произвеждащи храни е нараснал с 3.9%

06.11.2019 | 17:00
по статията работи: econ.bg
Оборотът на предприятията, произвеждащи храни през 2018 г. е нараснал с 3.9% и съставлява 7.1% от общия износ на страната. Това обяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов
През 2018 г. оборотът на предприятията произвеждащи храни е нараснал с 3.9%
Снимка: Пресцентър на Министерство на икономиката

Оборотът на предприятията, произвеждащи храни през 2018 г. е нараснал с 3.9% и съставлява 7.1% от общия износ на страната. Това обяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов при откриването на Българо-румънски бизнес форум, организиран съвместно с ИАНМСП и Балканска търговска къща от румънска страна.

На форума участие взеха близо 85 български и румънски фирми, като голяма част от тях от хранително-вкусовата промишленост. „В България производството на хранителни продукти се осъществява от около 6220 фирми, като близо половината от тях са разположени в Южно централните и Югозападните региони“, поясни Борисов.

Заместник-министърът на икономиката заяви, че днешният бизнес-форум е поредна стъпка за разгръщане на потенциала, който има между двете държави в сферата на икономиката. „Доказателство за това е, че през 2018 г. двустранният стокообмен доближава 5 млрд. евро. Само за първите шест месеца на настоящата година стокообменът възлиза на 2,355 млрд. евро, което е увеличение спрямо същия период на миналата година с 5%", подчерта Борисов. По думите му българският износ също се увеличава за първото полугодие на настоящата година с 6.7% и достига 1,226 млрд. евро.

Борисов посочи още, че съществува потенциал за нарастване на обемите в двустранната търговия в областите: машиностроене, електроника и електротехника, строителство, хранително-вкусова промишленост, текстилна промишленост, ай ти, аутсорсинг и автомобилната промишленост. "Трябва да съсредоточим усилията си към общи иновативни проекти, от които да извлечем потенциал в стратегическото ни партньорство в ЕС и двете страни са на инвестиционната карта в региона", завърши той.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...