Приходите на общините са се свили 41% по време на извънредното положение

26.05.2020 | 17:00
по статията работи: econ.bg
С 41% са намалели приходите на общините за периода 1 март - 30 април спрямо същия период на миналата година. Това сочи проучване на Националното сдружение на общините, проведено сред 82% от тях
Приходите на общините са се свили 41% по време на извънредното положение
Снимка: под лиценза на creative commons

С 41% са намалели приходите на общините за периода 1 март - 30 април спрямо същия период на миналата година. Това сочи проучване на Националното сдружение на общините, проведено сред 82% от тях. Най-голям е сривът в постъпленията от данъци в големите общини, които са областни центрове - между 44 и 46%.

"Загубите" се изчисляват на общо 159 млн. лева, като до края на май очакванията са да минат 200 млн. лева. В същото време общините са успели да намалят разходите само с 44 млн. лева спрямо същия период на миналата година.

Наваксване в събираемостта на данъците до юни се преценява като прекалено оптимистично в проучването на НСОРБ.

В същото време разходите почти не се свиват. Съкращаване на разходите за местни дейности и намаляване обема на дофинансиране към месец май не се очаква, а напротив - прогнозите са за ръст на разходите с над 242 млн. лв. спрямо предходната година.

Обяснението е, че местната власт полага огромни усилия, за да запази заетостта в общинските предприятия, дружества, чиято дейност беше спряна заради карантината. Целта е така да се запазят възможностите те да генерират приходи.

Общините са отпуснали 6 млн. лева за мерки срещу заразата.

В изпълнение на препоръките на здравните власти общините разходват около 0.4% от постъпленията от собствени приходи за противоепидемични мерки. Разходите за тези нови и непланирани дейности за март и април надхвърлят 6 млн. лева, а към края на юни се очаква да достигнат 18 млн. лева.

Данните показват отчетлива тенденция на формиране на траен дефицит в общинските бюджети поради наложените мерки срещу коронавируса, който към края на май се очаква да надхвърли 77 млн. лева.

Прилагането на процентно съкращаване на разходи в бюджетната сфера би предизвикало масови съкращения на работещите в най-засегнатите от кризата общински предприятия и дейности и би довело до значително натоварване на държавния бюджет с обезщетения за безработица, се отбелязва в проучването на НСОРБ. Заетите в местни дейности и общински предприятия са над 36 хиляди души, чиито заплати и осигуровки се финансират от собствените приходи на общините.

Прогноза: приходите на общините ще намаляват и през 2022 г.

Изводите от проучването и изведените тенденции се подкрепят и от данни на международно ниво.

Очакванията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) са за съществено намаляване на местните приходи през 2021 г. и дори и през 2022 г. както от данъци, така и от други собствени източници.

Значителното намаление на приходите, съчетано с непрекъснато увеличаване на разходите, според ОИСР може да доведе до голяма задлъжнялост на местно ниво. Бъдещата финансова стабилност на поднационалните власти ще зависи значително от нивото на извънредната подкрепа от страна на централните правителства, са казва в анализа на ОИСР.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...