Първи блиц контрол на представители на изпълнителната власт

04.08.2021 | 10:00
по статията работи: econ.bg
Депутатите ще гласуват Правилника за организацията и дейността на 46-ото Народно събрание. В седмичната проектопрограма не е насрочена процедура за избор на премиер, структура и състав на Министерския съвет
Първи блиц контрол на представители на изпълнителната власт
Снимка: под лиценза на creative commons

Депутатите ще гласуват Правилника за организацията и дейността на 46-ото Народно събрание. В седмичната проектопрограма не е насрочена процедура за избор на премиер, структура и състав на Министерския съвет.

Предвиден е обаче първи блиц контрол на представители на изпълнителната власт - в първия четвъртък на месеца, както е по новите правила за работата на парламента. 

За днес е предвидено обсъждане на два проекта на решения - единият, внесен от ГЕРБ, е за създаване на временна комисия, която да изясни факти и обстоятелства за прилагане на специални разузнавателни средства от МВР в предизборната кампания.

Другият проект е внесен от „Демократична България“ и предвижда изслушване на главния прокурор Иван Гешев и изискване за внасяне на доклад от главния обвинител за прилагането на Закона за защитените свидетели за последната година.

Депутатите ще решават дали да бъде създадена временна комисия, която да разглежда прилагането на мерките по закона „Магнитски“. Тя е по предложение на „Демократична България“.

Депутатите ще приемат Правилника си за работа, който предвижда създаването на нови постоянни комисии - едно от предложенията е да има комисия по икономическа политика, високи технологии и дигитализация, а към комисията по вътрешна сигурност, обществен ред и контрол на службите се предвижда създаване на подкомисия по прилагането и използването на СРС-та.

Предвижда се отделна комисия по туризъм и отделна за българите в чужбина. Част от новите правила предвиждат намаляване на транспортните привилегии на депутатите и осветляване на парите на нещатните сътрудници. Все още не е ясно дали в пленарната зала ще се подложи на гласуване идеята Народното събрание да няма заседания всяка седмица, а да се редуват през седмица с работата на комисиите.

Обект на обсъждане ще бъде намаляване на депутатските заплати. Вчера ресорната временна комисия отхвърли предложението на „Изправи се БГ! Ние идваме“.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 04.04   1581 г. – След околосветско плаване Франсис Дрейк е обявен в Лондон за рицар. 1818 г. – Конгресът на САЩ приема Националното знаме на САЩ, което има 13 бели и...