Първият реактор на плаващата АЕЦ „Академик Ломоносов“ достигна 10% енергийна мощност

07.12.2018 | 13:55
по статията работи: econ.bg
Предвижда се поетапното натоварване и на двете реакторни инсталации на плаващия атомен енергоблок до номинална мощност, за да бъдат потвърдени заложените характеристики и възможността за експлоатация за целия срок на работа
Първият реактор на плаващата АЕЦ „Академик Ломоносов“ достигна 10% енергийна мощност
Снимка: под лиценза на creative commons

В Мурманск бе въведена на енергийна мощност от 10% първата от двете  реакторни инсталации на единствения в света плаващ атомен енергоблок „Академик Ломоносов“.  Така бе дадено началото на енергийното стартиране на единия от двата реактора – на десния борд. „Академик Ломоносов“ се изгражда на площадката на „Атомфлот“ (част от „Росатом“) от специалистите на Балтийски завод. 

„Енергийното стартиране е победа за целия „Росатом“. Това е изключително важен етап, който се осъществява в рамките на комплексните тестове и всъщност е функционална проверка на цялото оборудване“, отбеляза заместник генералният директор и директор на специалните проекти и инициативи на „Концерн Росенергоатом“ Павел Ипатов. 

Въвеждането се извършва на етапи, като първият е на ниво до 10 процента от номиналната мощност, а заключителният – на 110%. На всеки етап се овладяват режимите на работа на оборудването, автоматичните регулатори, системите на безопасност и другите устройства и системи. 

Предвижда се поетапното натоварване и на двете реакторни инсталации на плаващия атомен енергоблок до номинална мощност, за да бъдат потвърдени заложените характеристики и възможността за експлоатация за целия срок на работа. 

Преди енергийното стартиране на реактора бяха подготвени условията за надеждна и безопасна експлоатация на целия комплекс. Беше подбран и обучен оперативния и ремонтния персонал, разработени -  експлоатационните инструкции и оперативните схеми, техническата документация за отчетността, бяха подготвени резерви от гориво, материали, резервни части. Въведени бяха в действие системите за диспечерско и технологическо управление, за противопожарна сигнализация и пожарогасене, за радиационен контрол, управление и защита, за вентилация и устройствата за преработване и съхраняване на радиоактивни отпадъци. 

Основният етап на дейностите по стартиране на атомната енергийна инсталация на плаващия енергоблок - комплексните тестове, започнаха на 25 ноември  и ще продължат до есента на 2019 г. Тогава „Академик Ломоносов“ ще бъде изтеглен на буксир до пристанището на град Певек, Чукотка, където ще замени мощностите на Билибинската АЕЦ и на Чаунската ТЕЦ.

Плаващият атомен енергоблок „Академик Ломоносов“ е част от Проект 20870 и е главният от серията мобилни енергоблокове с малка мощност. Той е предназначен за Крайния север и Далечния изток и основната му цел е да осигури енергия за отдалечени промишлени предприятия, пристанищни градове и газови и нефтени платформи в открито море.

„Академик Ломоносов“ има две реакторни инсталации КЛТ-40С, които могат да произвеждат до 70 мегавата ток и до 50 гигакалории на час топлинна енергия в номинален работен режим. Това е достатъчно за снабдяването с електричеството на град с население от 100 000 души. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 25.03   708 г. – Константин е избран за папа. 717 г. – Лъв III е коронясан за византийски император. 1306 г. – Робърт Брус става крал на Шотландия. 1655 г....