Разходите за внос на храни в света се очаква да достигнат 1.7 трлн. долара

11.06.2021 | 12:40
по статията работи: econ.bg
Разходите за внос на хранителни стоки в света се очаква да нараснат с 12% през 2021 г. и да достигнат рекорд заради растящите цени на суровините и силното търсене по време на кризата с COVID-19
Разходите за внос на храни в света се очаква да достигнат 1.7 трлн. долара
Снимка: под лиценза на creative commons

Разходите за внос на хранителни стоки в света се очаква да нараснат с 12% през 2021 г. и да достигнат рекорд заради растящите цени на суровините и силното търсене по време на кризата с COVID-19, съобщи Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН, цитирана от Ройтерс.

Сумата се очаква да достигне 1,715 трлн. долара тази година спрямо 1,53 трлн. долара през 2020 г., пише FAO в доклада си за перспективите пред храните, който публикува два пъти в годината. Ръстът на търговията със селскостопански стоки по време на пандемията е показал сравнително

непроменливият характер на потреблението на храни и устойчивостта на международните пазари, но ръстът на цените от края на 2020 г. създава рискове за по-бедните страни, разчитащи основно на внос, предупреждава FAO. Месечният индекс на цените на храните на организацията достигна десетгодишен връх през май, отразявайки резкия скок на цените на зърнените храни, растителните масла и захарта.

FAO съобщи, че отделен индекс на цените на вносните храни, включващ разходи за превозване, също отбелязва силен ръст, достигайки рекорд през май тази година и надминавайки нивата при предишните ръстове на цените на храните през 2006-2008 г. и 2010-2012 г. Силното увеличаване на обема на вноса на хранителни стоки от основна необходимост миналата година вече тласна нагоре глобалните разходи за внос.

Изключение бяха напитките и рибните продукти, които са по-чувствителни към икономическите условия и чието търсене беше ограничено заради затруднения със снабдителните вериги, отбелязва FAO. Вносът в Китай е двигател на търсенето на земеделски стоки и на цените през миналата година, което отчасти отразява усилията на Пекин да възстанови свинепроизводството си след епидемията от чума по свинете. Импортът на царевица в най-многолюдната страна в света през сезон 2021-2022 г. се очаква да нарасне до 24 млн. тона, което ще задържи страната като водещ вносител в света.

Според прогнозите възстановяването на производството на свинско месо от Китай ще намали глобалната търговия, неутрализирайки ръста на търговията с говеждо и пилешко месо, с което общата търговия с месо ще остане и тази година на традиционните си нива, отбелязва FAO.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 22.03   235 г. – Максимин Трак е провъзгласен за римски император. 238 г. – Гордиан I и неговият син Гордиан II са провъзгласени за римски императори. 1136 г. –...