САЩ се готвят да обяват "агресивни нови мерки" срещу руския държавен дълг

15.04.2021 | 13:55
по статията работи: econ.bg
Новите мерки може да бъдат обявени скоро след предложението на президента Джо Байдън за среща с Путин в трета страна
САЩ се готвят да обяват "агресивни нови мерки" срещу руския държавен дълг
Снимка: Yahoo News

САЩ подготвят санкции срещу Русия, които може да включват "агресивни нови мерки" срещу руския държавен дълг, съгласно които ще бъде забранено на американски финансови институции да търгуват с такива облигации, съобщиха "Ройтерс", "Ню Йорк таймс" и "Уолстрийт джърнъл".

Рублата поевтиня спрямо долара и еврото с над 1% при отварянето на търговията тази сутрин в Москва, заличавайки ръста след американското предложение за лична среща на президентите Джо Байдън и Владимир Путин.

Санкциите ще са заради намесата на Москва в изборите и кибератаки, заради които в черен списък ще бъдат включени 30 юридически и физически лица от правителството и разузнаването и ще бъдат изгонени от САЩ 10 руски дипломати, допълва "Ройтерс". Обявяването им може да стане още днес.

Може да бъдат засегнати дългови облигации на централната банка на Русия, на финансовото министерство и на Фонда за национално благосъстояние, като забраната да се търгува с тях влезе в сила от 14 юни.

За руската намеса в изборите през 2020 г. съобщи американското разузнаване, според което вероятно лично президентът Владимир Путин е разпоредил кампания в полза на президента Доналд Тръмп.

Американската администрация смята, че Русия стои и зад пробива в киберсигурността на хиляди институции и фирми чрез софтуер на SolarWinds. Президентът на "Майкрософт" Брад Смит описа операцията, открита през декември 2020 г., като "най-голямата и най-сложната атака, която светът е виждал". Не е сигурно, че тази атака е прекратена.

Освен това Байдън е обещавал да реагира на твърденията, че Русия е предлагала пари на талибаните да убиват американски войници в Афганистан.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....