Санитарните власти откриха нов случай на африканска чума по свинете

13.02.2019 | 16:20
по статията работи: econ.bg
Сигналът за умряло диво прасе в землището на квартал "Повеляново", Девня, е получен на 10 февруари в Областната дирекция по безопасност на храните – Варна
Санитарните власти откриха нов случай на африканска чума по свинете
Снимка: под лиценза на creative commons

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) отчете появата на африканска чума при дива свиня в землището на град Девня. Това е първият случай на заболяването в България за 2019 година, припомня ведомството.

Сигналът за умряло диво прасе в землището на квартал "Повеляново", Девня, е получен на 10 февруари в Областната дирекция по безопасност на храните – Варна. При огледа официалният ветеринарен лекар установява, че става дума за труп на мъжко диво прасе с тегло около 70 кг. След взетите проби и с протокол от Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт е потвърдено наличието на африканска чума по свинете.

Въпреки мащабната информационна кампания от страна на БАБХ представителите на ловната дружинка не са се усъмнили, че животното може да е болно, нито са предприели мерки за вземане на проби и унищожаване на трупа. Вместо това са транспортирали умрялата дива свиня до имот на квартал "Повеляново", град Девня. Мъртвото животно е открито от ловците на около 18 км от село Тутраканци, където в края на август 2018 г. бе обявено първото и засега единствено огнище на заболяването при домашните свине.

Поради високите нива на смъртност, бързото и широко разпространение в природата и липсата на лечение и ваксина африканската чума при домашните и дивите свине е смятана за изключително сериозно заболяване. Веднъж проникнала в държавата, болестта предизвиква мащабни загуби за националната и международната търговия, поминъка на свиневъдите и ловното стопанство, припомнят ветеринарите.

БАБХ напомня, че неспазването на правилата за биосигурност при ловуване, както и ниската биосигурност при отглеждане на свине в домашни условия са едни от най-важните фактори за пренасяне на заразата от дивите към домашните свине. Ето защо е важно да бъде проявена висока отговорност и спазване на всички ветеринарномедицински изисквания при отглеждане на свине както в животновъдните обекти, така и при ловуване.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 26.03   1812 г. – Земетресение разрушава Каракас, Венецуела. 1828 г. – Австрийският композитор Франц Шуберт изнася единствения си публичен концерт. 1841 г. –...