Седем са заявките за стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене"

20.08.2019 | 13:00
по статията работи: econ.bg
Седем компании, между които две изцяло български, една, регистрирана в Германия и една българска с чешко участие са кандидати за стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене", съобщи енергийният министър Теменужка Петкова
Седем са заявките за стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене"

Седем компании, между които две изцяло български, една, регистрирана в Германия и една българска с чешко участие са кандидати за стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене", съобщи енергийният министър Теменужка Петкова, след като вчера изтече 90-дневният срок за подаване на заявления за участие в проекта.

Официално писмено са потвърдили предварително заявения интерес руската "Росатом", китайската CNNC и Корейската хидроатомна корпорация.

Сред българските кандидати е консорциум от фирми около бизнесмена с интереси в енергетиката Христо Ковачки и непознато дружество, регистрирано в Козлодуй.

Вчера с писмо Северна Македония е заявила желание да участва с миноритарен дял в проекта и да изкупува част от електроенергията. Френската "Фраматом" и американската "Дженерал електрик" са заявили готовност да доставят оборудване и да помагат при финансовото структуриране на проекта, както се и очакваше.

През следващите 90 дни държавна комисия, включваща енергийни експерти, икономисти и юристи ще проучи кандидатите и ще изготви кратка листа на компаниите, с които България желае да продължи да преговаря. По думите на Петкова заявленията на световни лидери в бранша разсейват скептицизма за бъдещето на проекта. Министърът добави, че процедурата допуска кандидатите да се обединяват помежду си, а заявилите се като стратегически инвеститори имат общи проекти по света с кандидатите да доставят оборудването.

Ето и имената на кандидатите, предадени според изчетеното устно от Теменужка Петкова, по реда на подаване на заявленията:

За стратегически инвеститор заявления са подали:

ИПК и УП ООД - България, регистрирана в Козлодуй. (Справка на "Дневник" в Търговския регистър показа, че дружеството е създадено през 2015 г. с капитал 2 лв. Предметът му на дейност е управление на проекит, зиследване на пазара, търговия с петролни продукти и пр. В съвета на директорите има хора с украински фамилии, а заявлението за участие в процедурата за АЕЦ "Белене" е подписано, по думите на Петкова, от Петро Беспалчук от съвета на директорите).

"Росатом" чрез "Атоменергопром"

Корейска хидроатомна корпорация

Регистрирана в Карлсруе "Бектрон лиаз техническо инженерство"

"Атомна електроцентрала Белене 2019" консорциум с участници чешка компания и българската "Груп интел" АД

Китайска държавна ядрена корпорация CNNC

"АЕЦ Белене България" - консорциум с участници "Атоменергоремонт", "Гранд енерджи", ТЕЦ "Марица 3"

За доставка на оборудване и финансово структуриране заявления са подали:

"Фраматом"

"Дженерал електрик"

Интерес за миноритарно участие са заявили:

"Атоменергоремонт" АД

"Гранд енерджи дистрибюшън" ЕООД

Заявления за изкупуване на енергия са подадени от:

"Гранд енерджи дистрибюшън" ЕООД

"Юропиан трейд оф енерджи" АД.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 27.03   196 г. пр.н.е. – Птолемей V се възкачва на трона на Египет. 1309 г. – Папа Климент V отлъчва Венеция и цялото ѝ население. 1329 г. – В Агро Доминико...