Служебният кабинет раздаде стотици милиони левове дни преди изборите

29.09.2022 | 07:30
по статията работи: econ.bg
Служебното правителство днес взе няколко решения, с които се отпускат стотици милиони лева за различни цели. Най-голяма част от парите отиват за общински пътища и общинска ВиК инфраструктура
Служебният кабинет раздаде стотици милиони левове дни преди изборите

Служебното правителство днес взе няколко решения, с които се отпускат стотици милиони лева за различни цели. Най-голяма част от парите отиват за общински пътища и общинска ВиК инфраструктура. Става въпрос за 234 обекта, в които ще се инвестират 406 374 769 лв., от които 126 566 331 лв. са за 105 ВиК обекта; 233 774 463 лв. за 94 общински пътища; 46 033 975 лв. за 35 обекта за улична мрежа.

С това служебният кабинет отменя одобрения списък на инвестиционни проекти на общините, приет с решение на предишното коалиционно правителство на 1 август, защото според служебната власт реализацията им била нецелесъобразна и била извън обхвата на провежданите политики и бюджетни програми на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Освен това, за част от включените в списъка обекти нямало информация дали имат документална готовност за изпълнение.

Осигуряват се допълнителни разходи на Министерството на отбраната в размер на 109 641 880 лв. за придобиване, модернизация, поддръжка и ремонт на въоръжение, техника и боеприпаси, включително осигуряване на експлоатацията на самолетите МиГ-29.

В рамките на днешното правителствено заседание е бил одобрен разход за придобиване на зенитно-управляеми ракети VL MICA за зенитен комплекс MICA на многофункционалните модулни патрулни кораби. Зенитните управляеми ракети са основно въоръжение на корабите, които се придобиват по сключения през 2020 година договор за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за военноморските сили.

Също така се правителството отпуска над 40 млн. лв. за лекарства за деца с редки заболявания.

Отпускат се и 19 205 802 лв. за възстановяване на разходи, извършени от министерства и общини за провеждането на спасителни и аварийно-възстановителни работи, за превантивни дейности и неотложно възстановяване на сгради и инфраструктурни обекти. В сумата са включени средствата, предназначени за населените места в Пловдивско, които бяха засегнати от наводненията в началото на септември.

Близо 19 млн. лв. са одобрени за непредвидени и/или неотложни разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия.

Одобрени са и допълнителни разходи по бюджетите на МВР и Министерството на отбраната в размер до 9.9 млн. лв. за финансово обезпечаване на дейностите на двете министерства във връзка със засиления миграционен натиск.

Освен това на общините се дават още близо 5 млн. лв. за проекти по четири национални програми за образованието. По-конкретно по програма "Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда" се отпускат 1 379 138 лв. за подобряване на условията за експериментална работа по природни науки в профилираната подготовка.

За подкрепа на целодневното обучение на учениците се дават 737 987 лв. За обогатяване на библиотеки и създаване на пространства за четене ще бъдат преведени 558 760 лв. 534 777 лв. ще се изплатят за дейности по програма "Хубаво е в детската градина", а за работа с родители по "Заедно за всяко дете" - 496 060 лв. Още 1 251 241 лв. ще получат центровете за подкрепа за личностното развитие на децата и учениците, които имат таланти в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта. Ще бъдат подпомогнати и центровете за превантивна, диагностична и рехабилитационна работа с деца и ученици, както и астрономическите обсерватории и планетариуми.

Близо 15 млн. лева отиват за изкуства и спорт на ученици по Национална програма "Заедно в изкуствата и в спорта", чиято цел е да подпомогне формирането на умения за екипна работа чрез участието в колективни спортове и изкуства.

Заделят се и 3 600 000 лв. за продължаване на кампанията за поставяне на ваксини срещу COVID-19.

Още няколко милиона са отпуснати за няколко други цели, включително ремонти на сградния фонд на военновъздушното висше училище в Долна Митрополия.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 09.04   193 г. – Септимий Север е обявен за римски император. 1387 г. – Османският владетел Мурад I превзема Солун. 1413 г. – Хенри V е коронован за крал на...