Статистиката отчита ръст в промишлеността, строителството на търговията на дребно през април

10.06.2021 | 11:55
по статията работи: econ.bg
През април 2021 г. промишленото производство отбелязва слабо подобрение спрямо март, докато строителството и търговията на дребно регистрират по-добър растеж, като и трите важни икономически сектора бележат силен отскок спрямо година по-рано
Статистиката отчита ръст в промишлеността, строителството на търговията на дребно през април
Снимка: под лиценза на creative commons

През април 2021 г. промишленото производство отбелязва слабо подобрение спрямо март, докато строителството и търговията на дребно регистрират по-добър растеж, като и трите важни икономически сектора бележат силен отскок спрямо година по-рано, когато нашата страна се намираше в първия си локдаун заради появата на коронавирусната пандемия, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, се повишава през април с 0,2% спрямо март, когато нарасна с 4,8%, подобрявайки се за пети пореден месец.

Спрямо април 2020 г. - точно в разгара на първата вълна на Covid-19 в нашата страна - календарно изгладеният индекс на промишленото производство бележи ръст с 22,8%, след като през март се повиши със 7,2%, излизайки на позитивна територия за пръв път от началото на пандемията.

През април е регистриран ръст на месечна база с 5,2% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, докато добивната промишленост бележи понижение с 6,0%, а преработващата промишленост с 0,8 на сто.

Спрямо април 2020 г. добивната промишленост нараства с 4,6%, докато преработващата промишленост бележи скок с 26,2%, а производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се повишава с 14,5 на сто.

В същото време индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" се повишава през април с 2,3% спрямо март, когато нарасна с 3,0%, като продукцията от гражданското и инженерно строителство се повишава с 3,3%, докато от сградното строителство нараства с 1,6 на сто.

На годишна база строителната продукция през април нараства с 15,7% след повишение с 11,2% през март, отбелязвайки растеж за втори пореден месец, като сградното строителство се увеличава с 11,5%, а гражданското и инженерното строителство - с 21,5 на сто.

През април НСИ отчита подобрение и при търговията на дребно, като оборотът в търговията на дребно нараства с 1,3% спрямо март, когато се повиши с 2,4 на сто.

На годишна база търговията на дребно бележи скок от 25,9% през април след повишение със 17,3% през март, нараствайки солидно за втори пореден месец.

Данните на НСИ показват, че бизнес дейността в страната започва да се подобрява в началото на пролетта след влошаване през последното тримесечие на миналата годината, когато втората вълна на коронавирусна пандемия доведе до въвеждане на нови ограничителни мерки както в България, така и в Европа, които продължиха и през първите месеци на 2021 г.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 22.03   235 г. – Максимин Трак е провъзгласен за римски император. 238 г. – Гордиан I и неговият син Гордиан II са провъзгласени за римски императори. 1136 г. –...