Стефан Янев: Картината в страната е корупция, маскирана в законосъобразна форма

15.06.2021 | 11:45
по статията работи: econ.bg
Намираме повече от хаос в секторите – системен безпорядък и липса на правила, тази практика е част от негативната констатация. Служебното правителство демонстрира кураж и да представи пред вас реалистичната картина – корупция, маскирана в благовидна, зако
Стефан Янев: Картината в страната е корупция, маскирана в законосъобразна форма

"Намираме повече от хаос в секторите – системен безпорядък и липса на правила, тази практика е част от негативната констатация. Служебното правителство демонстрира кураж и да представи пред вас реалистичната картина – корупция, маскирана в благовидна, законосъобразна форма. Публичен сектор, икономика, селско стопанство, сектор култура са обрасли в подобни негативи. Първо показваме пред гражданите, след това ще опитваме да ги решаваме", заяви премиерът Стефан Янев по време на отчета на служебното правителство малко повече от месец след встъпването в длъжност.

"Служебното правителство няма комфорта на 100 дни толеранс. Това, което заварих беше хаос, за съжаление, колкото повече работим, намираме нещо повече от хаос - системен безпорядък и липса на правила. Тази практика е част от негативната констатация, която намираме". С тези думи започна отчета на работата на правителството за първия месец от мандата си министър-председателят Стефан Янев.

В брифинга участват освен премиерът Стефан Янев, вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев, вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, министрите на икономиката, финансите и здравеопазването - Кирил Петков, Асен Василев и д-р Стойчо Кацаров. Като пример за безпорядъка в държавата Янев даде източените язовири у нас.

“Опитваме се да преодолеем причините, които изкараха хората на площада миналата година. Показа се стремеж за промяна”, коментира още служебните премиер и допълни, че силата на гражданите е, че те определят дневния ред.

"За съжаление един от министрите, които присъстват тук, стана известен с една метафора на това, което заварихме - затревените източени язовири. Наистина е метафора и тази метафора се отнася и за другите сектори", коментира Янев.

Според него служебното правителство е демонстрирало кураж да оцени това, което намира и да представи реалистичната картина. Янев заяви, че куражът на служебното правителство се състои в това, че корупцията е замаскирана законосъобразно. Премиерът пак повтори, че честността е основен водещ критерии за управлението им. За изборите каза, че ЦИК в момента има възможност да вземе информирано решение за доставката на машините.

“Мисля че сме на прав път и няма да има препядствия пред организацията за изборите”, коментира минситър-председателят. По думите му служебния кабинет трябва да покаже нов стил на поведение.

"Искаме да вдъхнем на гражданите увереност, че техния вот има значение", заяви още той. Янев призова хората да гласуват, за да имат усещането, че участват в управлението на страната. Премиерът изтъкна и ролята на медиите и благодари за толерантността. Той благодари на министрите, че са се превърнали в мост между властта и гражданите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 11.04   1079 г. – Със заповед на полския крал е екзекутиран епископа на Краков Станислас, който по-късно е канонизиран и става покровител на Полша. 1241 г. –...