Страните членки на ЕС ще имат 37 млрд. евро за отговор на кризата с коронавируса

01.04.2020 | 14:40
по статията работи: econ.bg
Средствата бяха освободени по бърза процедура след предложение на Европейската комисия и решение на Европейския парламент и Европейския съвет
Страните членки на ЕС ще имат 37 млрд. евро за отговор на кризата с коронавируса
Снимка: под лиценза на creative commons

От днес страните членки на Европейския съюз ще разполагат с 37 млрд. евро за отговор на кризата, предизвикана от коронавируса. Средствата бяха освободени по бърза процедура след предложение на Европейската комисия и решение на Европейския парламент и Европейския съвет. 

Тези 37 милиарда от средствата по кохезията ще могат да се ползват от държавите за укрепване на здравните им системи, в  подкрепа на малките и средните предприятия, краткосрочните схеми на работа и услугите в рамките на общността. Около 8 милиарда евро ще се  осигурят от неизразходваното авансово финансиране през 2019 година по линия на структурните фондове. Останалите 29 милиарда евро ще бъдат изплатени на ранен етап от суми, които иначе щяха да бъдат дължими по-късно тази година. 

Средствата ще бъдат предоставени със задна дата от 1 февруари за покриване на разходи за спасяване на човешки живот и защита на гражданите. Страните  ще разполагат и с повече гъвкавост за да правят трансфери между програмите по политиката на сближаване за да пренасочват ресурси там,  където е най-необходимо. 

Съветът също така измени обхвата на фонд „Солидарност“ на Европейския съюз, за да включи към природните бедствия и извънредните ситуации за общественото здраве. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 21.03   1191 г. – Целестин III става римски папа. 1201 г. – Българо-византийски войни: Започва Обсадата на Варна. 1590 г. – Персийско-османска война...