Сушата е засегнала над 200 хил. дка с пшеница

29.05.2020 | 14:40
по статията работи: econ.bg
Над 200 хил. дка с пшеница са в различна степен засегнати заради сушата, обяви на брифинг в Министерския съвет министърът на земеделието и храните Десислава Танева след заседание на Консултативния съвет по зърното
Сушата е засегнала над 200 хил. дка с пшеница
Снимка: Пресцентър на МЗХГ

Над 200 хил. дка с пшеница са в различна степен засегнати заради сушата, обяви на брифинг в Министерския съвет министърът на земеделието и храните Десислава Танева след заседание на Консултативния съвет по зърното.

Досега е установено, че общо 28 хил. дка са с напълно пропаднали площи и за тях е предвидена държавна помощ. За частично пропадналите обаче няма механизъм за подкрепа.

Венцислав Върбанов, бивш министър на земеделието, а сега председател на Асоциацията на земеделските производители в България, обясни, че на засегнатите стопани ще е трудно да изплатят и рентите, тъй като те са в райони, където и по принцип рентите са високи.

Според изнесените данни засегнатите насаждения са в областите в Североизточна България - Добрич, Силистра, Русе, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и части от Враца.

Оценката на министерството, е че реколтата от пшеница ще бъде с 30% по-ниска от м.г., но се очакват около 5 млн. тона. Това няма да създаде проблеми, още повече че страната годишно изнася около 4 млн. тона.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 15.04   1715 г. – В Южна Каролина индианците убиват 90 английски заселници, което става повод за започване на войната между англичаните и индианците. 1795 г. – Литва е...