Тайланд се готви да въведе нов данък за чуждестранни туристи

15.01.2021 | 13:15
по статията работи: econ.bg
По този начин Кралството планира да стимулира възстановяването на своята туристическа индустрия
Тайланд се готви да въведе нов данък за чуждестранни туристи
Снимка: под лиценза на creative commons

Националният комитет по туристическа политика на Тайланд одобри правилата за събиране на туристически данък от всеки чуждестранен посетител, съобщава „Банкок поуст“.

Министърът на туризма и спорта Пифат Ратчакитпракарн заяви, че всеки чуждестранен гост ще бъде таксуван с 10 долара (300 бата) при влизане в страната. Подробности за събирането на таксите ще бъдат публикувани в Кралския вестник, след което регламентът ще влезе в сила.

Предполага се, че събраните средства ще отидат за подпомагане на туристическата индустрия, както и за застрахователни плащания на туристи, които може да се нуждаят от медицинска помощ по време на престоя си в Тайланд. От 300 бата се очаква премията да бъде около 11% - 34 бата.

Тайланд очаква да приеме около 10 милиона посетители тази година, според очакванията на Министерството на туризма.

Министерството тепърва ще обсъжда подробностите за новата такса с Министерството на финансите и Застрахователната комисия.

Събирането на такси е в съответствие с ревизирания Закон за националната политика в областта на туризма, който упълномощава министерството да събира туристическа такса за използване на туристическата инфраструктура за развитие на местни дестинации и осигуряване на застрахователно покритие за чуждестранните туристи.

Постоянният секретар на туризма Чоте Трачу заяви в четвъртък, 14 януари, че събирането на такси е трябвало да започне през 2020 г., но е спряно заради пандемията Covid-19. Той също така добави, че Националният комитет по туристическа политика се е съгласил събирането на таксите за туризъм да започне тази година.

С втора вълна на пандемията, засягащи много страни по света, особено през зимните месеци, Тайланд няма да може да приеме първите си чуждестранни туристи до втората половина на 2021 година.

Експертите по туризъм смятат, че новият данък от 10 долара няма да е голяма пречка за чуждестранните посетители, желаещи да стигнат до Тайланд. Много по-сериозен проблем са неопределените срокове на отваряне на границите, както и облекчаването на строгите ограничения за чуждестранните граждани.

Сега всеки, който влиза в Тайланд, трябва да се подложи на задължителна 15-дневна карантина за своя сметка в едно от сертифицираните за това съоръжения. Това почти напълно изключва страната от списъка с дестинации за масов туризъм.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 27.03   196 г. пр.н.е. – Птолемей V се възкачва на трона на Египет. 1309 г. – Папа Климент V отлъчва Венеция и цялото ѝ население. 1329 г. – В Агро Доминико...