Тристранката удължи срока за подаване на молби по мярката 60 на 40 до края на юни

21.05.2020 | 17:05
по статията работи: econ.bg
Съгласно предложените от Министерството на труда и социалната политика изменения периодът, в който работодателите могат да кандидатстват за изплащане на компенсации, се удължава до 30 юни 2020 г.
Тристранката удължи срока за подаване на молби по мярката 60 на 40 до края на юни

Националният съвет за тристранно сътрудничество проведе извънредно онлайн заседание. На него правителството и социалните партньори обсъдиха проект на Постановление за изменение на Постановление № 55 на Министерския съвет от 2020 г. за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели с цел запазване на заетостта на работниците и служителите при преустановяване на работа поради извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

На заседанието, което беше свикано от заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Марияна Николова, социалните партньори, с изключение на АИКБ, подкрепиха проекта на ПМС за изменение на Постановление № 55, известен като мярката 60/40.

Съгласно предложените от Министерството на труда и социалната политика изменения периодът, в който работодателите могат да кандидатстват за изплащане на компенсации, се удължава до 30 юни 2020 г. 

Компенсациите ще се изплащат за целия период или за част от него - от 13 март до 30 юни, но за не повече от три месеца. Работодателите, получили компенсации по постановлението, следва да изплащат на работниците и служителите трудово възнаграждение в размер не по-малък от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г.

Финансовото обезпечаване на мярката е осигурено от фонд „Безработица“ на държавното обществено осигуряване.

Членовете на НСТС обсъдиха също така предложения на социалните партньори за секторни мерки за преодоляване на последиците от кризата,  предизвикана от пандемията COVID-19.

Постъпилите писмени становища и предложения на социалните партньори са публикувани на електронната страница на НСТС в Портала за консултативни съвети на Министерския съвет / https://saveti.government.bg/web/cc_13/1 /.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....