Турция започна масова ваксинация на населението

14.01.2021 | 15:00
по статията работи: econ.bg
Здравният министър Фахреттин Коджа бе първият ваксиниран с препарата на китайската компания „Синовак“. Ваксините са доставени в специално оборудвани складови помещения в здравните заведения във всички 81 провинции в Турция
Турция започна масова ваксинация на населението
Снимка: под лиценза на creative commons

Турция започва на 14 януари масова ваксинация на населението срещу COVID-19, като първи са здравните работници. Това стана часове след като турската агенция за лекарствата и медицинската апаратура издаде извънредно разрешение за използване на китайската ваксина „КоронаВак“.

Здравният министър Фахреттин Коджа бе първият ваксиниран с препарата на китайската компания „Синовак“.  Ваксините са доставени в специално оборудвани складови помещения в здравните заведения във всички 81 провинции в Турция. Първите реципиенти са здравните работници и хората над 65 години, следвани от тези над 50 години и страдащите от хронични заболявания, както и работещите във високорискова среда.

Третата група включва младежи и някои други категории, а най-накрая са всички останали. Турция е получила 3 милиона дози от китайската ваксина „КоронаВак“ и е поръчала общо 50 милиона дози. Освен това ще бъдат доставени руската ваксина „Спутник V“ и тази на „Пфайзер“/“Бионтех“. От последния продукт ще бъдат купени до 30 милиона дози.

Турция проведе собствени изпитания на „КоронаВак“, преди да бъде дадено одобрение за използването ѝ. Ваксината е показала 91.25 процента ефективност при вътрешен анализ на 29 случая. В последните дни дневният брой на заразените от коронавирус в Турция се колебае около 10 000, а смъртните случаи са към 170 на денонощие. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 14.03   1492 г. – Испанската кралица Изабела заповядва да бъдат експулсирани 150 000 евреи, в случай че не приемат християнството. 1697 г. – Последният свободен град...